Tužilaštvo ga goni, a on dobio batine

Tužilaštvo je podnijelo optužnicu za napad protiv Kolašinca, iako je Unutrašnja kontrola utvrdila da je policija njega tukla...
156 pregleda 24 komentar(a)
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Neđeljko Moračanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.12.2014. 14:54h

U Osnovnom sudu u Kolašinu sjutra počinje suđenje Kolašincu Neđeljku Moračaninu (27), koji je preživio policijsku torturu u stanici policije 20. avgusta.

Moračaninu se sudi jer je okrivljen za napad na službeno lice.

Inspektori Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) utvrdili su ranije da su policajci iz Kolašina Radojica Popović i Mladen Lebo Bošković pretjerali prilikom upotrebe pendreka 20. avgusta tokom privođenja Moračanina.

Ipak, kolašinsko Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je optužnicu samo protiv Moračanina, ne i protiv policajaca.

U nalazu inspektora unutrašnje piše da su policajci tog dana opravdano primijenili mjere prinude dok ih je Moračanin u alkoholisanom stanju psovao i vrijeđao, ali da nijesu smjeli da ga tuku vezanog.

U predmetu protiv Moračanina postupa zamjenica osnovnog državnog tužioca Maja Šćepanović i sutkinja Osnovnog suda Mirjana Čepić.

Moračanin je kazao juče “Vijestima” da je iznenađen kako je samo on procesuiran iako je pretučen u zgradi policije.

“Događaju se zaista čudne stvari. Prije mjesec dana kao oštećeni podnio sam zahtjev tužilaštvu za kopiranje izvještaja Unutrašnje kontrole o mom prebijanju, međutim do danas nisam dobio nikakav odgovor od njih”, rekao je Moračanin.

Dodao je da po zakonu ima pravo da kao stranka u postupku dobije spise predmeta.

“Suđenje treba da počne, a još nemam sve spise predmeta. Ne znam da li će neko zbog takvog postupanja odgovarati”, kazao Moračanin.

Dodao je i da takvo postupanje državnih organa ukazuje na sumnju da neko štiti policajce koji su ga tukli.

Istraga o dešavanjima u Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, otvorena je 22. avgusta po nalogu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji je tražio da se ispitaju tvrdnje Moračanina da su ga policajci tukli čak i vezanog za stolicu.

Moračanin je ranije ispričao “Vijestima” da su ga policajci brutalno pretukli u gradu, ali i u stanici policije u Kolašinu.

Tada je rekao da su ga bez povoda oborili na beton, a potom po rukama i tijelu udarali pendrecima. Nakon toga su ga, kako tvrdi vezali, a potom ponijeli do stanice policije, gdje su nastavili da ga tuku.

I zabilješke otkrivaju torturu

Potpuno drugačiju verziju događaja ispričali su policajci - oni su tvrdili da je Moračanin povrede zadobio u tuči sa turistima u gradu, a da su zbog psovki i uvreda na njihov račun bili prinuđeni da upotrijebe sredstva prinude.

Policajci su kazali i da je Moračanin, nakon dolaska u stanicu policije, radio sklekove, zbog čega su procijenili da mu ne treba pomoć ljekara.

Polemišući tada javno sa policajcima, Moračanin je isticao da priču čuvara zakona da nije tučen u stanici, najbolje demantuju dvije zabilješke o povredama koje je zadobio.

Bonus video: