Kriminalci promijene ime u Crnoj Gori, pa se vrate u Holandiju

Česte promjene imena omogućavaju i krivična djela, koja su povezana sa novčanim prevarama
392 pregleda 22 komentar(a)
Jerusalim, policija, Foto: Reuters
Jerusalim, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2014. 06:52h

Holandska policija otkrila je novi oblik prevare putem promjene ličnog imena, što je karakteristično za kriminalce iz istočne Evrope ali i sa Balkana, odnosno Crne Gore.

Policija u Holandiji je objavila da kriminalci idu u države svog rođenja i tamo mijenjaju lično ime, kako bi u Holandiji nestali sa policijske evidencije i lakše prolazili bez kontrole.

“Stranci ulaze u Holandiju pod novim imenom, a da holandske vlasti o tome ništa ne znaju. Policija još istražuje koliko se ovo često radi“, javlja holandski RTL, pozivajući se na policijski izvor.

Česte promjene imena, kako se navodi, omogućavaju i krivična djela koja su povezana sa novčanim prevarama. Nakon što kriminalac u domovini promijeni lično ime, na dokumentima ostaje samo isti datum rođenja. Kao zemlje u kojima se promjene ličnog imena mogu lako obaviti, osim Crne Gore, u izvještaju holandskih medija, pominju se članice Evropske unije - Hrvatska i Rumunija, ali i Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Albanija.

Zloupotreba prava na promjenu ličnog imena već je zablilježena u policijskom dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Lično ime obično mijenjaju oni koji su bili pritvarani zbog krivičnih djela u državama zapadne Evrope, objavila je crnogorska policija.

“Promjena ličnog imena i dobijanje novih identifikacionih dokumenata omogućava im lakše kretanje na području pomenutih zemalja i izbjegavanje kontrole od strane organa za sprovođenje zakona”, piše u SOCTA dokumetu.

Kriminalac sa “karijerom” u zapadnoj Evropi, ukoliko u Crnoj Gori nije krivično gonjen, može kao crnogorski državljanin teoretski nebrojeno puta mijenjati ime i prezime.

Po crnogorskom Zakonu o ličnom imenu, onaj koji koristi pravo da promijeni svoje ime ili prezime nije dužan da obrazlaže zbog čega to radi. U do sad objavljivanoj zvaničoj statistici nijesu notirani razlozi promjene prezimena, tako da se ne zna koliko je bračnih promjena, a koliko ostalih.

U 2013. godini lično ime promijenilo je 539 punoljetnih osoba, dok je za prva dva mjeseca 2014. godine lično ime promijenilo 68 osoba.

Po zakonu, lično ime čine ime i prezime pod kojim osoba ulazi u pravni sistem države. Procedura promjene ličnog imena nije komplikovana i košta 20 eura, a nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Hrvatskoj potrebno sudsko uvjerenje

“Pravo na slobodan izbor ličnog imena ne smije se ograničiti, osim ako je to potrebno radi zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica”, piše u crnogorskom zakonu.

Zakon propisuje da lično ime ne smije promijeniti osoba koja je pavosnažno osuđena za krivično djelo i koje se goni po službenoj dužnosti.

Ta zabrana traje do izvršenja zakonske kazne ili dok traju pravne posljedice osude. Ministarstvo je dužno da prije nego odluči o zahtjevu za promjenu ličnog imena, pribavi podatke iz kaznene evidencije.

U Hrvatskoj, na primjer, građanin koji želi da promijeni ime dužan je da preda sudsko uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Bonus video: