BUDVANSKA FIRMA "BONA FIDES" KRŠI ZAKON

Ugašena agencija prodaje stanove

Firma ugašena 2010. ima internet sajt, na kojem nudi ekskluzivne nekretnine na prodaju
658 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2014. 18:28h

Budvanska agencija za nekretnine "Bona fides" prodaje nekretnine na crnogorskom primorju, iako je zvanično ugašena prije gotovo četiri godine, saznaju "Vijesti".

U podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) piše da je agencija "Bona fides" ugašena na zahtjev vlasnika Darka Perovića 24. novembra 2010. godine.

Ipak, na internetu se može naći aktivan oficijalni sajt agencije "www.bonafides.co.me".

Kada se veb adresa agencije ukuca na sajt, koji je specijalizovan za otkrivanje porijekla i dugih detalja o internet stranicama, može se vidjeti da je posljednji put ažurirana u julu.

Nijedno pravno, a ni fizičko lice, koje nije registrovano za trgovinu ili posredovanje u trgovini ne bi smjelo da se bavi tim poslom. Pojedinci ili firme koje to čine podliježu krivičnom i prekršajnom gonjenju.

U članu 284 Krivičnog zakonika Crne Gore piše da onaj ko se bez ovlašćenja bavi trgovinom i posredovanjem u trgovini može biti kažnjen novčano ili kaznom od dvije godine zatvora. "Vijesti" su kontaktirale Perovića, vlasnika ugašene agencije za nekretnine, koji tvrdi da u posljednjih nekoliko godina nije prodavao nekretnine.

"Prosto, teško mi je bilo i sajt da ugasim. Već šest godina posao je stao i nema prodaje nekretnina", rekao je Perović.

Oficijalni sajt firme "Bona fides", na kojem se reklamiraju nekretnine na ekskluzivnim lokacijama na crnogorskom primorju vrijednosti i po više stotina hiljada eura, nije i njen jedini.

U kontakt podacima na sajtu www.property-real-estate.net. na engleskom jeziku, navedeno je: "molimo vas posjetite našu firmu Bona Fides..." i broj telefona sa pozivnim za Ukrajinu. Veb adresu "www.property-real-estate.net" registrovala je firma "Mon-ventures" iz Budve.

Na sajtu agencije nekretnine na Svetom Stefanu, u Budvi, Kotoru...

U podacima CRPS piše od su kompaniju "Mon-ventures" 2002. godine osnovali Georgij Filipov i Olga Filipova iz Ukrajne i da je još aktivna.

Perović je kazao da poznaje Filipove i da je i njihova firma ugašena, ali da to još nije zavedeno u podacima CRPS-a.

"Situacija je takva da sam u sklopu druge firme pokušao da oživim posao, ali to nije išlo kako treba. Ukrajinci su mi bili partneri dok je bilo posla", kazao je Perović.

Firma "Mon-ventures", bavi se djelatnošću "prodaje vlastitih nekretnina", iako nema nijednu nekretninu u Crnoj Gori.

Do osoba koje stoje iza te kompanije nije lako doći. Na sajtu CRPS-a navedeno je da se firma "Mon-ventures" nalazi na adresi Bečićka plaža bb, međutim u tom dijelu grada je nije moguće pronaći.

Nekoliko mještana koje smo zatekli na licu mjesta nisu ni čuli za tu kompaniju, a ukrajinski kontakt telefon sa njihovog sajta nije u funkciji.

Kavarić: Firma mora biti u registru Poreske uprave

Advokat Dalibor Kavarić kazao je "Vijestima" da je za obavljanje privredne djelatnosti neophodno da je firma registrovana kod Poreske uprave.

"Generalno, za obavljanje privredne djelatnosti neophodno da je subjekat registrovan kod Poreske uprave, od koje dobija neophodne poreske i identifikacione brojeve", kazao je Kavarić. Dodao je da je prije obavljanja djelatnosti privredno društvo dužno da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini izvrši prijavu trgovine i dobije odobrenje za rad od nadležnog sekretarijata za privredu.

"Odobrenjem za rad se konstatuje da firma ispunjava sve neophodne sanitarno-tehničke i druge uslove za rad. Eventualno nepostupanje na naprijed naveden način povlači za sobom prekršajnu ili krivičnu odgovornost, zavisno od vrste i težine prekoračenja materijalnih propisa, koji regulišu osnivanje i djelatnost privrednih društava...", istakao je Kavarić.

Dodao je da firme koje su brisane iz CRPS-a u privrednom prometu ne bi trebalo da postoje.

Kad nazove ”kupac” nekretnine

Novinarka “Vijesti” pozvala je broj “069/063-***“, koji je istaknut na sajtu "www.bonafides.co.me", i predstavila se kao mogući kupac jedne od nekretnina u Kotoru.

Muškarac koji joj je odgovorio na poziv kazao je da se zove Darko Perović. Pitao je potom za koju je nekretninu tačno zainteresovana.

Nakon što je novinarka navela kvadraturu i cijenu nekretnine, koja je istaknuta na sajtu, Perović je rekao da kod sebe nema sve podatke o toj nekretnini, ali da će je sjutradan pozvati i saopštiti detaljnije informacije...

Ukrajinska firma "Mon-ventures" reklamira se na portalu koji promoviše "off-shore" poslovanje "www.privacy-solutions.com", gdje posjeduju baner sa linkom.

Stranica "www.privacy-solutions.com", prema podacima sa sajta specijalizovanog za otkrivanje porijekla i dugih detalja o internet stranicama, ažurira se u Londonu.

Poslovanje preko "off-shore" kompanija nije nezakonito, ali se "off-shore" kompanije koriste da se izbjegne plaćanje poreza na dobit u punom iznosu i/ili da bi stvarni vlasnici ostali anonimni.

Galerija