Znate li koliko godina života vam oduzima gojaznost?

Obrazac je jasan - što je osoba teža i mlađa, to su gore posljedice za njeno zdravlje"
125 pregleda 0 komentar(a)
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
debljina, gojaznost, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2014. 08:36h

Prevelika tjelesna težina i gojaznost mogu da skrate život do osam godina, zaključili su stručnjaci sa univerziteta Mekgil. Oni su otkrili i da bi, ako se u obzir uzme da gojazne osobe češće obolijevaju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, prevelika težina mogla da im oduzme skoro 20 godina zdravog života.

Najnovija studija o uticaju tjelesne težine na očekivani životni vijek objavljena je u stručnom časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Vođa studije dr Stiven Glover i kolege koristili su podatke prikupljene od 2003. do 2010. kako bi razvili kompjuterski model za procjenu rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti kod odraslih različite tjelesne težine.

Ti podaci koji se odnose na skoro 4.000 osoba iskorišćeni su i za analizu koliko debljina skraćuje život i koliko zdravih godina oduzima.

Stručnjaci su, prenosi Index.hr, zaključili da vrlo gojazne osobe mogu da izgube do osam godina, gojazne do šest, a oni s prekomjernom težinom do tri godine života.

Ustanovili su i da je gubitak zdravih godina dva do četiri puta veći kod gojaznih osoba nego kod onih odgovarajuće tjelesne težine.

Važan faktor su i godine kada je osoba postala prekomjerno gojazna, pa su najgori rezultati zabilježeni kod onih osoba koje su se ugojile u ranoj fazi života.

"Obrazac je jasan - što je osoba teža i mlađa, to su gore posljedice za njeno zdravlje", rekao je Glover.

"U smislu očekivanog životnog vijeka, prekomjerna težina je jednako štetna kao pušenje", dodao je on.

Bonus video: