Nekoliko koraka u borbi protiv prehlade

Kvalitetan doručak - doručak baziran na bobičastom voću i soku od narandže osigurava unos dovoljne količine antioksidanasa i vitamina za borbu sa prehladom
0 komentar(a)
čaj, topli napitak, Foto: Shutterstock.com
čaj, topli napitak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2014. 08:06h

Prehlada kao manji potres u organizmu može biti prilično brzo sanirana i prevaziđena, a sve što treba je da napravite niz koraka koji mogu osigurati rješenje.

Britanska grupa ljekara uzela je u obzir sve simptome, kao i sve mogućnosti njihovog otklanjanja, te objavila određenu brošuru čije slijeđenje bi trebalo efikasno u borbi protiv prehlade.

  1. Tuširanje nakon buđenja - vruć tuš omogućava čišćenje disajnih puteva, a toplina smanjuje bolove.
  2. Kvalitetan doručak - doručak baziran na bobičastom voću i soku od narandže osigurava unos dovoljne količine antioksidanasa i vitamina za borbu sa prehladom.
  3. Lice staviti nad toplu paru - ponovno čišćenje i umirenje disajnih puteva.
  4. Šetnja na svježem vazduhu ili par kraćih vježbi - ovaj korak zadužen je za popravljanje raspoloženja, pojačavanje imuniteta te otvaranje apetita.
  5. Ručak lagan i bogat proteinima - proteini iz piletine, ribe ili nekog drugog izvora poslužiće kao gorivo organizmu koji se bori sa virusnim napadom.
  6. Vruć čaj pa čaša iscijeđenog soka - čaj pomaže izbacivanju sluzi iz tijela, a još jedna doza vitamina nakon toga je baš ono što tijelu treba.
  7. Ranija večera puna hranjivih dodataka - hrana začinjena karijem, bijelim lukom, đumbirom i fafaronima, trebala bi da osigura dovoljno antibakterijskih i antivirusnih tijela koja će se obračunati sa napastima. Jaki začini istovremeno će pomoći čišćenju disajhih puteva.
  8. Vruća kupka - kada puna tople vode će djelovati blagotvorno na bolne mišiće, a vodena para će ponovo pomoći čišćenju disajnih puteva.
  9. Raniji odlazak na spavanje i dobar odmor - odlazak na spavanje oko 22 sata je potez koji će na najbolji mogući način osigurati odmor od barem 8 sati, a upravo to je ono što tijelu treba, jer borba sa uljezima u vidu mikroorganizama koji izazivaju prehladu zahtijeva mnogo energije.

Body.ba

Bonus video: