POZA "MOBILNI"

Uništavanje kičme na moderan način

Svako saginjanje glave ka naprijed stavlja vaš vrat, odnosno njegove pršljenove, pod opterećenje dodatno pojačano silom teže
54 pregleda 4 komentar(a)
ljubavni par, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
ljubavni par, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2014. 09:56h

Probleme sa kičmenim stubom ljudi su prvo počeli da izazivaju nepravilnim držanjem, zatim nepravilnim položajem pri sjedenju i obavljanju različitih poslova. Kompjuteri su počeli da uništavaju pored donjeg dijela kičme i sam gornji, vratni predio, a čini se da će mobilni telefoni i tableti dovršiti posao.

Naime, sve češći su slučajevi teških oštećenja gornjeg dijela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju rješavati hirurškim putem.

Zamislite da vam neko naredi da svakog dana po nekoliko sati nosate oko vrata obješen džak od 30 kila. Ne mora niko to da vam naredi, vi to već radite sami sebi.

Svako vaše spuštanje pogleda na mobilni ili pametni telefon u vašoj ruci je upravo to, ista količina sile kao da vučete šest krcatih kesa iz supermarketa. Prosečna ljudska glava teška je između 4,5 i 5,5 kilograma.

Svako saginjanje glave ka naprijed stavlja vaš vrat, odnosno njegove pršljenove, pod opterećenje dodatno pojačano silom teže.

"Što se vaša glava više spušta ka napred, kako biste vi bolje pročitali ili otkucali poruku, tako vaša kičma trpi sve jači pritisak. Vremenom, pršljenovi se troše, pa može doći do naprsnuća, degeneracije, a vrlo verovatno i potrebe za operacijom", rekao je njujorški hirurg Kenet Hansraj u svom članku objavljenom u stručnom časopisu "Surgical".

Radi se o tome da moderni čovjek zahvaljujući mobilnim telefonima i tabletima u prosjeku dnevno provede 2 do 4 sata u položaju sa pognutom glavom naprijed, što je i više nego alarmantan podatak.

Prema njegovim riječima, držanje glave u položaju u kom gledamo prema dole, na vrat stvara pritisak od skoro 30 kilograma, što slikovito možemo opisati kao stanje u kom nam za vratom sjedi 8-godišnje dijete.

Zbog toga je on napravio posebnu brošuru koja prikazuje položaje glave nagnute pod različitim uglovima, od 0 do 60 stepeni, povezanim sa odgovarajućim težinama izraženim u kilogramima.

Jednostavno, ono što moramo shvatiti što je moguće prije, i što moramo preporučiti svim ljudima iz svoga okruženja je to da se radi o ozbiljnoj pojavi, te se svim silama treba truditi da se zadrži ispravan položaj te da sam mobiilni telefon podižemo visočije prema očima bez spuštanja glave.

Preporučujemo za Vas