Zločin u Štrpcima: Što ste čekali da prođe 20 godina?

Advokat Velija Murić kazao je da pozdravlja hapšenje osumnjičenih, ali se to, kako tvrdi, moglo okončati mnogo ranije
115 pregleda 31 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.12.2014. 11:26h

Za pet, od 15 osoba uhapšenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini zbog sumnje da su umiješani u ratni zločin u Štrpcima 1993. godine, određen je pritvor do 30 dana.

Sudija za prethodni postupak odjeljenja za ratne zločine Višeg suda odredio je pritvor Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekic.

Pritvor je okrivljenima određen zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak i uticati na svjedoke, prenose beogradski mediji.

Svi putnici su pretučeni, opljačkani, a potom ubijeni. Najmlađa žrtva je imala 16 godina

Tada je srpska paravojna jedinica “Osvetnici”, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavila voz na relaciji Beograd - Bar i otela 20 putnika, mahom, Muslimana iz Crne Gore.

Svi putnici pretučeni su, opljačkani, a potom brutalno ubijeni. Najmlađa žrtva je imala samo 16 godina.

Među uhapšenim juče su se našli visokorangirani bivši vojni zvaničnici Vojske Republike Srpske, a vjeruje se da su to osobe koje su direktno iz voza izvele žrtve, a potom ih usmrtili i leševe bacili u Drinu.

Među uhapšenima u Srbiji, za ratni zločin u Štrpcima, nalazi se i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića.

Zanimljivo je da su imena nekoliko osoba, koje su juče uhapšene u akciji dva Tužilaštva, pominjana još krajem 90-ih godina u krivičnim prijavama, koje su podnošene našem, ali i tadašnjem saveznom i tužilaštvu RS.

Za zločin u Štrpcima robiju od 15 godina odležao je samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, kojeg je bjelopoljski Viši sud osudio na tu kaznu.

Vijest o hapšenju ohrabrila je članove porodica žrtava, ali oni pitaju zašto se to nije desilo ranije i zašto se čekalo do sad - kazao je advokat Murić

Nikada nije rasvijetljeno ko ga je uhapsio - naša ili neka druga bezbjednosna služba u blizini mjesta Uvac, a pretpostavlja se da se do njega došlo nakon što se u Bijelom Polju “pohvalio da je učestvovao u tom zločinu”.

Ranisavljević je tokom dugotrajnog sudskog procesa, koji je nekoliko puta otvaran u Bijelom Polju, osuđen i on je u istrazi, ali i jednom na suđenju priznao da je bio dio vojne formacije “Osvetnici”, te da je učestvovao u otmici.

On je u međuvremenu odležao robiju.

Petnaest osoba u Srbiji i Bosni i Hercegovini uhapšeno je juče zbog ratnog zločina u Štrpcima 1993. godine.

Advokat iz Rožaja Velija Murić, koji zastupa 16 porodica žrtava voza u Štrpcima, kazao je da pozdravlja hapšenje osumnjičenih, ali smatra da je ovo moglo biti okončano još prije 15-ak godina.

Murić

“Vijest o hapšenju ohrabrila je porodice ali i mene, da svi oni koji su bili umiješani u ovaj zločin da za to i odgovaraju”, naveo je Murić.

On kaže da je još 1995. godine podnosio krivične prijave protiv osumnjičenih pripadnika te formacije, ali da nikada nije dobio zvanične odgovore.

Milan Lukić je u Hagu osuđen na doživotnu robiju, ali mu se nije sudilo za zločin u Štrpcima

Istražni organi iz okruženja vjeruju da je Milan Lukić organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na železničkoj stanici u mjestu Štrpci, zaustavila voz i nasilno izvela 20 civila - 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Tu su ih opljačkali, usmrtili, a potom leševe bacili u Drinu.

Haški sud u julu 2009. godine osudio je na doživotnu robiju Milana Lukića, zbog zločina počinjenih tokom rata u rejonu Višegrada. Lukiću u Hagu nije suđeno zbog zločina u Štrpcima.

On je 1997. hapšen u Beogradu, ali nikada nije podizana optužnica protiv njega za zločin u Štrpcima.

BS: Pravda dostižna, ali ne i brza

Bošnjačka stranka pozdravila je hapšenje osumnjičenih za otmicu 18 Bošnjaka sa stanice u Štrpcima 1993.godine i njihovo brutalno ubistvo, i apelovala na nadležne da istraju u namjeri dobijanja potpunog sudskog epiloga u tom slučaju.

“Iako kasno, hapšenje predstavlja određenu satisfakciju za porodice žrtava koje su više od dvadeset godina isčekivale pravdu. Poruka koja se šalje jeste da je ipak pravda dostižna, ali ne i tako brza i efikasna”, saopšteno je iz BS.

Oni smatraju da je važno napomenuti da je saradnja tužilaštava i policije Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore bila plodonosna, i da je rezultirala hapšenjem ljudi koji bi trebali dobiti adekvatne kazne za počinjena nedjela.

“Upućujemo apel nadležnim institucijama da istraju u namjeri dobijanja potpunog sudskog epiloga za osumljičene u slučaju otmice u Štrpcima”, kaže se u saopštenju.

Prijava protiv Milana Lukića podnijeta još 1998. godine

Još u maju 1998. godine Dragan Prelević i Aleksandar Cvejić su, u svojstvu advokata Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, predali krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Bijelom Polju protiv Milana Lukića.

Krivična prijava je podnijeta tadašnjem tužiocu iz Bijelog Polja Milanu Radoviću, a advokati su tada zastupali dio oštećenih porodica.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Lukić lično učestvovao u izvođenju putnika iz voza, a navedena su i brojna imena svjedoka zločina. U prijavi su tada navedena i neka imena od 25 pripadnika njegove paravojne formacije “Osvetnici”...

Crnogorsko tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu protiv Milana Lukića.

Ragib Ličina: Da se svi krivci kazne

Brat jednog od ubijenih putnika Ragib Ličina, kazao je juče “Vijestima” da ga je ohrabrila vijest o hapšenju 15 osoba, koje se sumnjiče za zločin u Štrpcima.

“Ta vijest nas je ohrabrila, ali smatramo da se ovo moglo uraditi i prije 15 i više godina kada je pokrenut postupak protiv jedinog osuđenog Nebojše Ranisavljevića”, kazao je Ličina, koji je pozdravio rad tužilaštva BiH i Srbije.

On, kako je rekao, sada očekuje da se svi krivci za taj zločin i adekvatno kazne.

“Vjerujte i nakon skoro 22 godine bol za bratom ne prestaje, a sve ove godine nam je bilo i teže jer za zločin nijesu odgovarali oni koji su ga počinili. To nam je samo produbljivalo rane, ali očigledno nije bilo političke volje da se zločinci kazne”, naveo je Ličina.

Bonus video: