Vukčević: Prisluškivani su po zakonu

"Pošto se u predlogu odbrane tvrdi da rezultat MTN-a, upravo dokazuje da nisu počinili krivično djelo, optužba onda ne shvata u čemu je problem...", kazala je Vukčevićeva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2014. 19:44h

Tužiteljka Lidija Vukčević, kazala je da neće propasti čovječanstvo ako se u sudnici budu preslušali prisluškivani razgovori okrivljenih u predmetu Košljun. Ona je predložila sutkinji Valentini Pavličić da odbije predlog advokata Vladana Bojića - da se iz spisa tog predmeta izdvoje dokazi prikupljkeni mjerama tajnog nadzora (MTN), jer su navodno pravno nevaljani.

Tužiteljka Vukčević kazala je da su ti dokazi prikupljeni na zakonito.

"Pošto se u predlogu odbrane tvrdi da rezultat MTN-a, upravo dokazuje da nisu počinili krivično djelo, optužba onda ne shvata u čemu je problem... Prilikom preduzimanja ovih mjera, apsolutno je postupljeno po zakonu jer su izdate pisanom naredbom nadležnog sudije za istragu, na osnovu obrazloženog predloga tužioca. Državni tužilac i sudija za istragu ovlašćeni su da cijene da li postoji osnova sumnje i to ne bi trebalo da bude sporno", kazala je Vukčevićeva.

Dodala je da je podnesak advokata Bojića neprecizan, jer se, prema njenim riječima, ne može zaključiti na osnovu čega odbrana tvrdi da je tužilaštvo iznudilo priznanje okrivljenih:

"Da je navelo okrivljene na samooptuživanje, a posebno se ne vidi na osnovu čega se tvrdi da se tužilaštvo uplitalo u tuđe živote, privatnost i intimu”.

Osvrćući se na stav tužioca, advokat Vladan Bojić je kazao da u naredbama za primjenu mjera tajnog nadzora nije čuo da postoji osnov sumnje da se uvedu MTN.

"Ne piše ni opravdanost, ni razlozi za postojanje sumnje. Ako je ovakva praksa, onda imamo ozbiljan društveni problem. Odgovor tužilaštva je bio arogantan, jer ako bih pomenuo samo neke od telefonskih razgovora prikupljenih MTN, onda bi se čulo nešto lascivno, pa ih ne bih pominjao u sudnici jer bi to bilo ispod svakog nivoa”, kazao je advokat Bojić.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a biznismen Vido Rađenović i bankarka Jelica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za kupovinu zemlje na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Sutkinja Pavličić: E, taj krš su prodali za 11 miliona eura

Mihailo Kapisoda, koji je 2007. bio savjetnik predsjednika Opštine Budva i v.d. sekretara za zaštitu imovine, izjavio je da ga je u to vrijeme telefonom pozvao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, u vezi sa usvajanjem odluke u Skupštini Opštine da se proda opštinska zemlja na Košljunu.

"Kuljača me telefonom pozvao i pitao da li je predsjednik DPS-a u Budvi Boro Lazović lobirao u Skupštini da se usvoji odluka o prodaji o pštinske zemlje na Košljunu”, kazao je Kapisoda.

Kasnije su se, rekao je, drugi put sreli ispred zgrade Opštine.

"Tada mi je Kuljača rekao da ima problem zbog davanja garancije i dodao da on nije stavio faksimil na tu odluku. Odgovorio sam mu: 'Što se sjekiraš ako ti nisi stavio faksimil'”.

Valentina Pavličić

Odgovarajući sutkinji, Kapisoda je kazao da mu je bilo čudno što je odluka o prodaji zemlje usvojena većinom glasova, jer se opozicija uvijek protivila.

Bojić je pitao svjedoka - za što mu je bilo čudno što je usvojena odluka o prodaji zemlje.

"Pa, to je krš, kamenjar, tako piše u listu nepokretnosti”, kazao je Kapisoda.

“E taj krš je prodat za 11 miliona eura”, dodala je sutkinja Pavličić.

“To je samo u magli”, uzvratio je Bojić...

Bonus video: