Mediteranske kuće inspiracija

0 komentar(a)
Kemal Ramujkić, Foto: Slavica Kosić
Kemal Ramujkić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.12.2014. 15:51h

Izložba slika iz ciklusa "Kuće" Kemala Ramujkića otvorena je u četvrtak veče hercegnovskoj galeriji Josip Bepo Benković.

"Ramujkić u prvi plan stavlja "Kuće", odnosno pročelja, otvore, zatvorena i zaboravljena vrata, prozore i portiće sa akcentima treperave žute, crvene, sive- boje bršljana, loze, lišća, kamena i neba - boje njihove sudbine i doba”, objašnjava istoričar umjetnosti Bogdan Musović.

"Rođen sam u Podgorici, iz jedne orijentalne sredine sam, međutim kada sam došao u Herceg Novi doživio lice svijeta na neki potpuno nov i drugačiji način – različit od sredine iz koje sam došao. I odnos prema umjetnosti, bio je drukačiji, što je bilo veliko iskustvo za mene”, kazao je Ramujkić.

Iako u Boki živi puno slikara, Ramujkić smatra da “ljudi prosto ne osjećaju taj pejzaž oko sebe”. Boka je za njega živopisna, duboko urezana u njegovoj svijesti, što je dalo pečat i originalnost njegovom slikarstvu.

Kemal Ramujkić je završio srednju Umjetničke škole u Herceg Novom, gdje je naučio “osnovne stvari i sreo ozbiljne profesore koje je kasnije bilo teško naći, poput Voje Stanića, Bata Pravilovića, Luke Berberovića i drugih.

Slikar je diplomirao i magistrirao na Akademiji za likovne umjetnosti u Beogradu. Izložba slika "Kuće" biće otvorena naredne dvije sedmice.

Bonus video: