Inspektor ćutao o kriminalu, kaznili ga sa 400 eura

Protiv Deljanina tri krivične prijave podnio je sedamdesettrogodišnji Alija Aljo Kardović na čijem zemljištu su tri vlasnika nelagalno izgradili različite objekte
56 pregleda 13 komentar(a)
Rožaje
Rožaje
Ažurirano: 05.12.2014. 06:38h

Inspektor zaštite prostora Ragip Deljanin nije prijavio dva krivična djela nelegalne gradnje, ali je zbog toga kažnjen samo sa 400 eura.

Takvu odluku donijelo je rožajsko tužilaštvo primjenjujući statut odloženog krivičnog gonjenja.

Protiv Deljanina tri krivične prijave podnio je sedamdesettrogodišnji Alija Aljo Kardović na čijem zemljištu su tri vlasnika nelagalno izgradili različite objekte.

O nelegalnoj gradnji obavijestio je inspekciju, a kada Deljanin ništa nije preduzeo, Kardović je u decembru 2012. godine o njegovom nečinjenju pisao i Upravi za inspekcijske poslove.

Rezultiralo je tek njegovo obraćanje Upravi za antikorupcijsku incijativu, odakle su krivične prijave proslijedili osnovnom državnom tužilaštvu.

Postupajući po dvije prijave, tužilaštvo se, zbog sumnje da je počinio krivična djela, u januaru odlučilo na odloženo krivično gonjenje Deljanina i naložilo mu da izvjesnoj nevladinoj organizaciji uplati 400 eura u roku od četiri mjeseca.

Kardović je za to saznao u junu kada je dobio rješenje da se dvije krivične prijave protiv inspektora zaštite prostora odbacuju, jer je „izvršio obavezu iz čl. 272 st. 1, tačka 3”, odnosno uplatio novac.

„Zgrožen sam. Ne mogu da vjerujem da je tužilac tako odlučio, naročito jer se radi o koruptivnom, odnosno o krivičnomdijelu iz reda onih koja su akcionim planom u vezi sa poglavljem 23 pod posebnom pozornošću, kako države, tako i Brisela“, rekao je Kardović.

Na osnovu Pravilnika o odloženom krivičnom gonjenju, tužilac je već u okviru pripremnih radnji za odlaganje krivičnog gonjenja, bio u obavezi da pozove oštećenog radi davanja saglasnosti. „Niko me nije zvao. Razočaran sam. Ispalo je - tužilac te tuži, tužilac ti sudi”, rekao je Kardović.

Kada se između osumnjičenog i oštećenog postigne sporazum, ukoliko je u njemu utvrđena obaveza u vidu novčane naknade, ona, prema zakonu, „mora biti srazmjerna težini i posljedicama izvršenog krivičnog djela“. Uz to, način ispunjenja obaveza kod odloženog krivičnog gonjenja podrazumijeva otklanjanje štetne posljedice ili naknadu pričinjene štete nastale izvršenjem krivičnog djela.

„Niti su štetne posljedice otklonjene, niti je pričinjena šteta nadoknađena, niti je novčana naknada srazmjerna težini i posljedicama krivičnog dijela. Ako je dovoljno za dva krivična djela platiti 400 eura, onda je to poziv da ih svi činimo. Ne mogu da shvatim ovakvu reakciju tužioca.

Sa svoje 73 godine zaključio sam da pošten čovjek pravdu ne može da traži. Trpi, pa šta te snađe“, rekao je Kardović.

Uprava: Inspektor Deljanin je postupio u skladu sa zakonom

“Uprava za inspekcijske poslove upoznata je sa krivičnim prijavama protiv Ragipa Deljanina, a u vezi sa subjektima nadzora Džibom Osmanovićem i Bajramom Lukačom iz Rožaja.

“U oba slučaja Osnovno državno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave protiv inspektora Deljanina, pozivajući se na član 272 stav 6 Zakona o krivičnom postupku.

Ističemo da je u vezi sa prvom krivičnom prijavom, koja se odnosila na postupanje inspektora prema subjektu nadzora Džibu Osmanoviću, inspektor prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrdio da ovo lice posjeduje građevinsku dozvolu izdatu od strane nadležnog organa.

U vezi sa inspekcijskim nadzorom kod Bajrama Lukača, inspektor je nakon sprovedenog postupka dana 23.12.2013. godine donio rješenje o rušenju pomoćnog objekta – nadstrešnice, po kojem je imenovani i postupio.

Dakle, inspektor je postupio u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Tužilac ga zaštitio

Kardović tvrdi da ga čudi takva odluka naročito u svijetlu da je prijavljeno službeno lice, odnosno inspektor koji u četiri sjeveroistočne opštine vrši kontrolu objekata koji se grade bez građevinske dozvole.

„Izricanjem ovako blage kazne, ispada da je iza njega stao tužilac, a to je država. S druge strane, čim je pristao na odloženo gonjenje, inspektor je priznao krivicu koja znači i da je zloupotrijebio službeni položaj. Ne mogu da shvatim. U moje vrijeme se ovako nije radilo, niti je smjelo“, rekao je Kardov

Bonus video: