Nimanbegu: Tužba protiv Uskokovića je slab odgovor na mržnju i uvrede

I u Akciji za ljudska prava (HRA) smatraju da je tužilaštvo trebalo da kvalifikuje djelo kao izazivanje mržnje, za šta je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina
62 pregleda 2 komentar(a)
Novak Uskoković, Foto: Boris Pejović
Novak Uskoković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2014. 18:03h

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca i poslanik Force Genci Nimanbegu ocijenio je da optužni predlog tužilaštva protiv odgovornog urednika “Informera” Novaka Uskokovića nije adekvatan odgovor na objavljene tekstove.

“Vidjećemo koji su nam dalji koraci, šta možemo da preduzmemo da zaštitimo naš narod”, rekao je on “Vijestima”.

Podgoričko tužilaštvo podnijelo je prije dva dana Osnovnom sudu optužni predlog protiv Uskokovića zbog krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Njemu se stavlja na teret da je “javno izložio poruzi manjinski narod koji živi u Crnoj Gori” jer je odobrio objavljivanje “omalovažavajućih naslova” - “Šiptarska svinjarija“, “Albanci orgijali po CG”... nakon fudbalske utakmice Srbija - Albanija.

“Plašim se da će ovo biti povod za one koji žele loše po demokratiju u Crnoj Gori i eventualno one koji koriste medije u Crnoj Gori da mogu da unesu nemire u društvo”, rekao je Nimanbegu, koji je sa Nikom Đeljošajem podnio krivičnu prijavu VDT-u .

On je kazao da zaprijećena novčana kazna od 3.000 do 10.000 eura, predviđena optužnicom, nije adekvatna, i da on “ostaje pri tome da je tužilaštvo trebalo da reaguje na krivičnu prijavu koja je bolje definisala krivično djelo koje su učinila odgovorna lica u tabloidu”.

I u Akciji za ljudska prava (HRA) smatraju da je tužilaštvo trebalo da kvalifikuje djelo kao izazivanje mržnje, za šta je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Istakli su da se od 2010. zalažu za dekriminalizaciju povrede ugleda manjinskih naroda, jer je neprecizno i podložno širokom tumačenju na uštrb slobode izražavanja.

“Spornim pisanjem 'Informera' podstiče se na mržnju, ako ne i na nasilje prema sugrađanima Albancima. Osjećaj ugroženosti koji prethodi nasilju i motiviše ga, podsticao se senzacionalističkim formulacijama...”, piše u saopštenju.

U Deklaraciji Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje izražava se zabrinutost zbog članaka u “Informeru”.

Bonus video: