Ukinuta presuda braći Savić, sudiće im novo vijeće

Rješenjem ovog suda, prema optuženom Savić Nebojši je produžen pritvor, navela je samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Milena Đaletić
0 komentar(a)
Nebojša Savić, Gajo Savić, Foto: Savo Prelević
Nebojša Savić, Gajo Savić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2014. 16:53h

Presudom Apelacinog suda Crne Gore, uvažene su žalbe višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Savić Nebojše, advokata Miodraga Bojanića i ukinuta je presuda Višeg suda u Podgorici u dijelu kojim je optuženi Nebojša Savić osuđen na 15 godina zatvora za krivično djelo ubistvo iz člana 143 KZ-a, a optuženi Gajo Savić za krivično djelo povreda leša, i u tom dijelu predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Rješenjem ovog suda, prema optuženom Savić Nebojši je produžen pritvor, navela je samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Milena Đaletić.

Presudom Apelacionog suda potvrđena je presuda Višeg suda u Podgorici kojom je Nebojša Savić osuđen na deset mjeseci zbog krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i Gaju Saviću za krivično djelo neovlašćena prozvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga putem pomoganja, i osuđen na dvije godine zatvora.

Krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol je u Višem sudu u Podgorici u ponovljeneom sudskom procesu osudilo Nebojšu G. Savića /32/ iz Valjeva na jedinstvenu kaznu od 15 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Bugarina Rastislava Cvetkova u stanu u naselju Adok u Budvi i zbog prodaje marihuane, dok je njegov brat Gajo /30/, u odsustvu, osuđen na dvije godine i jedan mjesec zatvora zbog krivičnih djela povreda leša i prodaja marihuane.

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju iz optužnice, da je Nebojša počinio "teško ubistvo" na podmukao način, zato što je jer je u martu 2011. sa 25 uboda bajonetom ubio Cvetkova dok je ležao na krevetu, a zatim bonsekom iskomadao tijelo, udove, šake, glavu i torzo. U optužnici se navodi da je u periodu od 22. do 25. marta 2011. godine u Budvi, okrivljeni Nebojša Savić na podmukao način sa umišljajem ubio Cvetkova, prerezavši mu glavu bonsekom i testerom.

U obrazloženju presude sudija Moštrokol je kazala da je nesumnjivo utvrđeno da je Nebojša bajonetom usmrtio Cvetkova nanijevši mu 25 uboda u grudi, leđa i rame.

Sud nije prihvatio navode optužnice da je Nebojša Savić na podmukao način počinio ubistvo, a pod tim se smatra da žrtva nije očekivala napad, kao i da je ispoljena posebna prepredenost.

Bonus video: