PROCES U ITALIJI

Suđenje za šverc cigareta: Konačno izašli prvi svjedoci

Poslije brojnih odlaganja, prvi svjedoci od pokretanja suđenja ispričali kako je tekla istraga i njihova zaduženja u tom poslu
85 pregleda 11 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock.com
cigarete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2014. 06:57h

Trojica italijanskih policijskih službenika svjedočila su juče na ročištu suđenja za šverc cigareta između Crne Gore i Italije, koje je nakon trogodišnjih preliminarnih saslušanja počelo februara prošle godine.

Poslije brojnih odlaganja, prvi svjedoci od pokretanja suđenja saopštli su da su radili u istrazi šverca i izložili Sudu nalaze i okolnosti istrage.

Kao što je ranije najavljeno, do izvođenja ključnih svjedoka, kao ni do drugih bitnijih pomaka u suđenju kroz koje se oličava notorna sporost i neefikasnost italijanskog sudstva, neće doći dok ne bude završeno vještačenje koje je tražila odbrana da bi se utvrdila vjerodostojnost transkripta 500 prisluškivanih telefonskih razgovora, čije je dijelove tužilaštvo uključilo u optužnicu.

Naredno ročište zakazano je za 14. jul, a i ovoga puta se, kao i kod prethodna dva ročišta, očekuje da će vještačenja biti spremna i time dozvoliti dalji tok suđenja za krivična djela međunarodnog šverca cigareta i kriminalnog udruživanja učinjena prije gotovo dvije decenije.

Prema informacijama iz suda u Bariju, vještačenje, za koje je decembra prošle godine najavljeno da će trajati 90 radnih dana, trebalo bi da bude gotovo do aprila sljedeće godine.

Jedan od advokata odbrane Enriko Tučilo, “Vijestima” je rekao da se suđenje odvija onako kako se odbrana nadala, odnosno da iz do sada iznešenih činjenica proizilazi da su crnogorski optuženici operisali u skladu sa lokalnim zakonima.

Optuženi u procesu su Branislav Mićunović, Dušanka Pešić Jeknić, Veselin Barović, Branko Vujošević i Andrija Drašković. Miroslav Ivanišević i Stanko Subotić ranije su oslobođeni optužbi u odvojenom suđenju (njihovi advokati su zahtijevali da im se sudi po kratkom postupku), a slučaj protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića arhiviran je zbog političkog imuniteta.

Od prošle godine slučaj u ime tužilaštva zastupa tužilac Karmelo Riko, kojem je slučaj ustupljen ljetos, nakon što je tužiteljka Eugenija Pontasulja napustila specijalno tužilaštvo za borbu protiv mafije zbog isteka desetogodišnjeg mandata na toj funkciji.

Pontasulja je radila kao saradnica tužioca Đuzepea Šelzija koji je pokrenuo čuvenu istragu o crnogorsko-italijanskoj švercerskoj vezi, do njegovog prelaska u generalno tužilaštvo septembra 2011, kada je Pontasulja preuzela slučaj.

U Đenovi uhapšen mafijaški bos

U Đenovi je nakon dugogodišnjeg bjekstva uhapšen mafijaški bos Michele Antonio Varano, čije ime se povlačilo po tužilaštvima u Kampaniji i Pulji u vezi sa švercom cigareta između Crne Gore i Italije 90-ih godina, a za kojim je posljednjih godina u potrazi bilo više tužilaštava zbog šverca cigareta sa Bliskog istoka i iz Južne Amerike (uglavnom Brazila) ka Evropi.

Tužilaštvo u Đenovi ušlo je u trag Varanovim kontaktima i sistemu snabdijevanja proteklih mjeseci nakon što su u lukama u Đenovi i u Tilburiju u Velikoj Britaniji oduzeta dva kontejnera puna švercovanih cigareta koje su stigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tom prilikom su uhapšena tri italijanska državljanina.

Preporučujemo za Vas