Prestižna umjetnička nagrada "Tarner" za Dankana Kembela

Nisu svi ipak oduševljeni, a pojedini kritičari su ocijenili da je ovogodišnji uži izbor najgori u istoriji
0 komentar(a)
It for others (Novina)
It for others (Novina)
Ažurirano: 03.12.2014. 19:20h

Tarner nagradu za 2014. godinu dobio je Dankan Kembel, za video “It for Others” koji referiše na istorijski dokumentarac o afričkoj umjetnosti i kolonijalizmu “Statues Also Die” (1953) Krisa Markera i Alana Renea. Kembelov film kombinuje arhivske snimke i novi materijal, uključujući plesnu sekvencu koreografa Majkla Klarka inspirisanu citatima iz “Kapitala” Karla Marksa.

Žiri Tarner nagrade, vrijedne 25.000 funti, opisao je Kembelov rad kao “ambiciozan i kompleksan film koji vrijedi ponovo gledati”, ističući “izuzetnu posvećenost stvaranju rada koji govori o konstrukciji vrijednosti i značenja na načine koji su tematski i ubjedljivi”.

Kembel, koji je rođen u Dablinu, a živi u Glazgovu, predstavio je film “It for Others” i u okviru izložbe u škotskom paviljonu na 55. Bijenalu u Veneciji 2013.

Kembel je studirao na Školi za umjetnost u Glazgovu, koji je producirao radove čak četiri od posljednjih devet dobitnika nagrade Tarner .

Novčani iznos Tarner nagrade od 25.000 funti, kako je rekao Kembel poslije proglašenja dobitnika, učiniće veliku razliku u njegovom radu.

“Čak i od nominacije za nagradu mi je puno srce”, rekao je Kembel, koji je bio i favorit kladioničara, u konkurenciji sa Kjarom Filips, Džejmsom Ričardsom i Trisom Vona-Mišel.

Prema navodima žirija, metodi rada ovogodišnjih finalista pokazuju “uticaj interneta, filma, televizije i mobilnih tehnologija na novu generaciju umjetnika”.

Kembel je četvrti dobitnik Tarner nagrade u posljednjih deset godina koji je završio Školu za umjetnost u Glazgovu, koja se i sama pohvalila njegovom pobjedom, podsjećajući da je od 1996. godine čak pet dobitnika Tarnera koji su završili tu školu.

Nisu svi ipak oduševljeni ovogodišnjom dodjelom Tarnera, a pojedini kritičari su ocijenili da je ovogodišnji uži izbor najgori u njenoj istoriji.

Fond Tarner nagrade iznosi ukupno 40.000 funti, od čega dobitniku pripada 25.000, a finalisti dobijaju po 5.000 funti.

Nagrada je ustanovljena 1984. godine u slavu novih tendencija u razvoju savremene umjetnosti, a dodjeljuje se britanskim umjetnicima do 50 godina za najbolju izložbu u proteklih 12 meseci.

Radovi ovogodišnjih finalista predstavljeni su u Tejt Britan u Londonu od 30. septembra, a izložba je otvorena još do 4. januara 2015.

Prošle godine Tarner nagradu dobila je francuska umjetnica Lora Provo, koja živi i radi u Londonu. Nagrađena je za film “Wantee” koji je inspirisan umjetnošću Kurta Švitersa, a istražuje problematiku realnog i fiktivnog.

Bonus video: