Berane brine o nasljeđu: Bolji dani za kuću vojvode Gavra

„Prošlog mjeseca kuća je i zvanično pripojena Centru za kulturu, ali će raditi kao posebna organizaciona jedinica. Imenovan je i novi upravnik koji će biti zadužen za upravljanje i organizovanje kulturnih i drugih dešavanja u njoj, tako da mislimo da smo na putu da adekvatnije valorizujemo ovaj vrijedni i lijepi prostor“
54 pregleda 0 komentar(a)
Kuća Gavra Vukovića, Foto: Tufik Softić
Kuća Gavra Vukovića, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.12.2014. 19:18h

Iako je prošlo deceniju i po od rekonstrukcije kuće vojvode Gavra Vukovića u Beranama, koja je već i ranije trebalo da postane stjecište kulturnih i diplomatskih dešavanja na sjeveru Crne Gore, ovo zdanje do sada nije dobilo pravu namjenu, niti je racionalno valorizovano.

Direktorica Centra za kulturu Slobodanka Ivanović vjeruje da će se to promijeniti i da dolaze bolji dani i za kuću vojvode Gavra i za kulturu u Beranama.

„Prošlog mjeseca kuća je i zvanično pripojena Centru za kulturu, ali će raditi kao posebna organizaciona jedinica. Imenovan je i novi upravnik koji će biti zadužen za upravljanje i organizovanje kulturnih i drugih dešavanja u njoj, tako da mislimo da smo na putu da adekvatnije valorizujemo ovaj vrijedni i lijepi prostor“, kazala je Ivanovićeva.

Ona je dodala da su potrebne male adaptacije i njeno preuređenje, što ne iziskuje značajnija sredstva.

Gavro Vuković

„Nešto više novca će trebati za izgradnju ljetnje pozornice u bašti iza kuće. To je pravi prostor za održavanje kulturnih i drugih manifestacija pod vedrim nebom i to namjeravamo da uradimo. To je upravo onaj prostor gdje se po običaju otvaraju ljetnje diplomatske škole“, podsjetila je Ivanovićeva.

Direktorica Centra za kulturu je kazala da će u ovoj kući ubuduće biti i redakcija kulturnog i načnog časopisa "Tokovi", kao i da se planira niz drugih dešavanja u cilju njene bolje valorizacije.

Neki drugi kulturni poslenici prisjećaju se čak i toga da je Ministarstvo inostranih poslova svojevremeno ponudilo da finansira sve poslove i radnike, a da zauzvrat ovo zdanje samo s vremena na vrijeme koristi kao rezidenciju, za sastanke na visokom nivou, ali da od toga nije bilo ništa.

Onako kako je bila sređena i rekonstruisana kuća je bila zaista toga vrijedna, pogotovo u svjetlu činjenice ko je bio njen vlasnik, odnosno da je vojvoda Gavro bio prvi ministar inostranih poslova u vladi kralja Nikole.

Vojvoda Gavro je kuću u strogom centru Berana napravio, kako se pretpostavlja, između 1890. i 1900. godine.

Koristio je, navodno, kredit skopske Hipotekarne banke, i po tom osnovu se prije Drugog svjetskog rata u njoj i nalazila filijala te banke. Površine je 250 kvadrata, zidana je od kamena i, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja jedini profani spomenik sa odlikama secesije u Gornjem Polimlju. Njen arhitekta ostao je nepoznat.

Kuća je rekonstruisana krajem devedesetih godina sada već prošlog vijeka, po projektu Slobodana Slovinića.

U aprilu 2001. svečano ju je otvorio tadašnji ministar inostranih poslova Branko Lukovac. Orkestri, specijalno dovedeni za tu priliku iz Podgorice, odsvirali su koju notu i otišli, a prstiju na jednoj ruci je previše da bi se prebrojale značajnije manifestacije koje su od tada u njoj organizovane. Ne računajući likovne izložbe i rijetke manje skupove.

Ministarstvo kulture otkupilo sablju vojvode Miljana Vukova

U prizemlju je u jednom dijelu galerija, a u drugom radna spomen-soba vojvode Gavra . Tu su izložene neke autentične stvari iz tog vremena. Ministarstvo kulture je otkupilo sablju Gavrovog oca, vojvode Miljana Vukova.

Spratni dio kuće urađen je kao rezidencijalni prostor sa finom svečanom salom, kancelarijom, sanitarnim čvorom i kuhinjom. U podrumu zgrade trebalo je da bude smješten depo za umjetnine, ali je tu prebačena neka opštinska arhiva.

„Treba da se riješimo te arhive koju nam je prethodna vlast ovdje smjestila, i da depoe privedemo pravoj namjeni“, keže direktorka Centra za kluturu.

Ona vjeruje da će i građani Berana biti zadovoljni i da se neće više ni u šali postavljati pitanje čija je kuća vojvode Gavra .

„To je kuće građana Berana. Ono što nam je osnovni cilj je da kuća ne bude zaključana najveći dio vremena, kao do sada, već da posjetioci i znatiželjnici u svako doba dana mogu ući da je obiđu i posjete. Za šta je pravljena, ako to ne bi bilo tako“, obećava Ivanovićeva.

Bonus video: