Budvane samo pobjeda drži u igri za prolaz

0 komentar(a)
Bjelica, Boškan, Ćaćić, Foto: OK Budvanska rivijera
Bjelica, Boškan, Ćaćić, Foto: OK Budvanska rivijera
Ažurirano: 04.12.2014. 08:41h

Protiv Berlina su u prošlom kolu “probili led”, upisali prvu pobjedu u ovogodišnjoj Ligi šampiona (nakon poraza u prvom kolu od Rešovije u gostima), ali da bi zadržali realne šanse da se plasiraju u drugu rundu najjačeg evropskog klupskog takmičenja izabranici Slobodana Boškana bi u naredna dva meča sa slovenačkim ACH volejom (dva poraza u prva dva kola) morali da upišu dvije pobjede, po mogućnosti sa po tri boda.

Prva prilika je večeras u Mediteranskom sportskom centru, gdje crnogorski šampion ne smije sebi da dozvoli bilo kakav kiks protiv objektivno najslabijeg rivala u grupi...

"ACH volej je ekipa koja nema pojedince koji odskaču od ekipe i mislim da smo prilično izjednačeni po tim individualnim kvalitetima. Svoju igru baziraju na ekipnom kvalitetu", kaže Boškan, koji je analizirao poraze slovenačkog prvaka u gostima od Berlina (3:1) i kod kuće od Rešovije (3:0):

"Iz tih mečeva sam mogao da vidim da je ACH volej ekipa koja malo pravi direktnih grešaka. Veoma su strpljivi u teškim situacijama za njih i onda iz tih situacija, kroz određene elemente, naprave za sebe bolju situaciju. To znači da igramo sa strpljivim protivnikom i moramo biti svjesni da, iako su izgubili dvije utakmice, iako igramo kod kuće, oni neće biti nimalo naivan i lak protivnik. Odigrali su 13 utakmica u prvenstvu i dvije u Ligi šampiona, tako da su se već dobro upoznali i ukomponovali. Očekujem tešku utakmicu, iako su izgubili prethodne dvije, a isto očekujem da neće biti toliko oscilacija u našoj igri kao protiv Berlina. Sigurno je da imamo naše kvalitete koje smo pokazali protiv Berlina", dodao je trener Budvana, koji očekuje “konstantniju igru tokom cijelog meča i kontinuitet osvajanja bodova kako utakmice budu odmicale”.

Od svih rivala u grupi C (u kojoj su još Berlin i poljska Rešovija), Budvanska rivijera je najviše mečeva u LŠ igrala upravo sa ACH volejom, sa kojim se sastala već četiri puta, i to u sezonama 2010/2011 (poraz u Ljubljani 3:0, i pobjeda u Budvi sa 3:2) i 2011/2012 (porazi u Lubljani i Budvi sa 3:2, odnosno 3:0).

"Protiv Berlina smo odigrali odlična prva dva seta, konačno smo pokazali našu pravu snagu koje nismo bili svjesni. Nakon toga je bilo tih oscilacija, dva seta su praktično prošla pored nas. Ali, uspjeli smo da se vratimo u tom petom setu, i dobijemo utakmicu. Što se Slovenaca tiče, mislim da šansu treba da tražimo u servisu, da zadržimo nivo igre koji nismo imali protiv Berlina tokom čitavog meča, i normalno da držimo prijem na visokom nivou. Ako u tome uspijemo, mislim da nećemo imati problema", rekao je kapiten Vojin Ćaćić, jedini u današnjem timu Budvana koji je bio u timu u prethodne četiri utakmice sa ACH volejom.

Bjelica: Ne smijemo ih potcijeniti jer imaju ligu i u boljem su ritmu

Protiv ACH voleja će u budvanskom sastavu debitovati srpski internacionalac, bivši igrač Budućnosti, Novica Bjelica koji je doveden da pojača poziciju srednjeg blokera.

"Igramo sa ekipom koja ima tradiciju igranja Ligu šampiona i ne treba ih potcjenjivati. Oni igraju ligu i to im je olakšavajuća okolnost, i sigurno su u boljem ritmu. Mi ne bježimo od uloge favorita i sigurno kada igramo kući da idemo na pobjedu. ACH je protivnika koji te tjera da zaradiš svaki poen, i sigurno treba biti strpljiv i ne treba ući u paniku da se to rješava odmah. Jer, oni dosta tehnički igraju i čekaju situacije da osvoje poen. Ne treba ući u paniku da se dobije svaki poen što prije – upozorava Bjelica.

Samo dvojica iz ACH voleja igrala i prije tri sezone

Poput Bjelice, i u ACH voleju će ovaj meč biti prilika za jednog novog igrača u sastavu, pošto je prije nekoliko dana redove slovenačkog prvaka pojačao poljski tehničar Mihal Kozlovski, koji je stigao iz Rešovije gdje nije dobio priliku pored Fabijana Džizge i Mihala Tihačeka.

U odnosu na mečeve od prije tri sezone, kada je ekipu vodio Igor Kolaković, u ACH voleju su ostali samo primači Andrej Flajš i Jan Klobučar.

Pored Poljaka Kozlovskog, stranci u ekipi su i Australijanac Nejtan Roberts (primač), Amerikanac Erik Močalski (korektor) i Kamerunac Sem Dolegombaj (srednji bloker). Roberts je prvi poenter ekipe nakon dva kola sa 25 poena.

ACH volej, nekadašnji Bled (sada klub igra u Ljubljani), je najtrofejniji klub u Sloveniji, sa 11 titula (prva 2000. godine), od čega svih 10 u posljednjoj deceniji.

Večerašnja utakmica u Mediteranskom sportskom centru počinje u 18 časova. Sude Ukrajinac Mihajlo Meljnik i Italijan Roberto Boris. U istom terminu Rešovija dočekuje Berlin.

Bonus video: