HRA: Tužiteljko, bježite od odgovornosti?

Ivanović je prije dva dana kazala da se rukovodeća uloga tužioca u izviđaju pogrešno tumači, zbog čega se otkrivanje krivičnih djela olako stavlja u nadležnost i odgovornost tužioca
3 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2014. 14:47h

Iz “Akcije za ljudska prava” (HRA) saopštili su da specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović možda bježi od odgovornosti kada tvrdi da građani griješe kada navodni kriminal prijavljuju tužiocu, preskačući policiju.

Ivanović je prije dva dana kazala da se rukovodeća uloga tužioca u izviđaju pogrešno tumači, zbog čega se otkrivanje krivičnih djela olako stavlja u nadležnost i odgovornost tužioca.

“Percepcija u javnosti dovodi do toga da građani i NVO sektor navodno nezakonite radnje prijavljuju direktno tužiocu, zaobilazeći policiju, što je pogrešno”, kazala je Ivanović na otvaranju obuke za Specijalni policijski tim.

Direktorica Akcije Tea Gorjanc Prelević zbog toga je juče pisala tužiteljki, tražeći od nje da pojasni svoju izjavu.

“Takav stav može biti shvaćen kao bježanje od odgovornosti, prebacivanje lopte u dvorište policije, odnosno voljno distanciranje Vas lično i državnog tužilaštva u odnosu na nadležnosti propisane Zakonikom o krivičnom postupku”, napisala je Gorjanc- Prelević.

Ona je dodala i da je nejasno je zbog čega Ivanović smatra da je pogrešno prijavljivati izvršenje krivičnih djela državnom tužiocu, kada je to predviđeno ZKP-om.

“Zašto smatrate da je 'pogrešna teza da se rukovodeća uloga tužioca u izviđaju pogrešno tumači, pa se otkrivanje krivičnih djela i učinilaca olako stavlja u nadležnost, a samim tim i u odgovornost tužioca...', kada ZKP predviđa da je državni tužilac, za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, nadležan da usmjerava rad policije u izviđaju obavezujućim nalozima ili rukovođenjem, sam vrši neodložne dokazne radnje u izviđaju, prima krivične prijave od građana, NVO-a i policije...”, pitala je direktorica HRA.

Bonus video: