Slike i kazne "trkača" stižu na kućnu adresu

Saobraćajci se ne smiju kriti iza žbunova i vrebati vozače, već preventivno djelovati
342 pregleda 49 komentar(a)
radari, Foto: Shutterstock
radari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 11:41h

Saobraćajne patrole uskoro će na najfrekventnijim magistralnim putevima u Crnoj Gori imati pomoć - policija namjerava da postavi stacionirane radarske sisteme sa video-zapisima, potvrđeno je „Vijestima“ iz MUP-a.

Planirano je da ti stacionirani radarski sistemi budu postavljeni na lokacijama na kojima su se često događali teški udesi.

„Ovi radari će snimati vozila u prekršaju kamerama visoke rezolucije, a video-zapisi prekršaja će se distribuirati Operativnom centru, koji će procesuirati saobraćajne prekršaje bez prisustva saobraćajne policije u tom procesu. Vjerujemo da će ovaj sistem radarskih kontrola doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, a samim tim i najtežih posljedica u saobraćaju“, saopšteno je “Vijestima” u MUP-u.

Na taj način i u Crnoj Gori biće uvedena praksa koja duže funkcioniše u državama Zapada - da prebrzi vozači, nakon što su napravili prekršaj, na kućnu adresu dobiju fotografiju i nalog za plaćanje novčane kazne.

Obavještavaće i dalje?

Iz MUP-a su podsjetili da je policija u prethodnom periodu kao preventivnu mjeru, imala praksu da preko sredstava javnog informisanja obavještava građane o mjestima na kojima se nalaze radari i na kojima će se određenog dana pojačano kontrolisati brzina kretanja vozila na putevima.

Saobraćajci ne smiju zaustavljati vozače u raskrsnicama, ni na autobuskim stajalištima

„Sagledaćemo svrishodnost nastavljanja te prakse... Ipak, službenici Uprave policije će svakako, radi postizanja još boljih rezultata u oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, u narednom periodu na najfrekventnijim magistralnim putevima postaviti stacionirane radarske sisteme sa video- zapisima“, rečeno je iz kabineta ministra Raška Konjevića.

Iz MUP-a su uz to saopštili i da saobraćajni policajci, prilikom kontrole automobila i vozača na crnogorskim drumovima, ne smiju postupati protivno odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja i Pravilnika o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova.

Crnogorski vozači često su svjedoci da policajci to ne rade, jer se patrole sa radarima često kriju iza žbunova i reklamnih bilborda, a policajci nerijetko automobile zaustavljaju i na mjestima gdje je to zakonom zabranjeno ili ugrožava bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju. Imajući u vidu stav vrha MUP-a po tom pitanju, svaka kazna koju vozačima napiše policija postupajući protivno tim propisima, u suštini je nevalidna.

Planirano je da ti stacionirani radarski sistemi budu postavljeni na lokacijama na kojima su se često događali teški udesi

„Svako postupanje policijskih službenika, koje je u suprotnosti sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i pravilnika donesenih na osnovu zakona, predstavlja kršenje normi, koje za posljedicu ima disciplinsku, prekršajnu, pa i krivičnu odgovornost u najdrastičnijim slučajevima“, saopštili su iz Konjevićevog kabineta.

Ne smiju vozače zaustavljati gdje hoće

„Vijestima“ je potvrđeno da saobraćajni policajci ne smiju zaustavljati automobile radi kontrole u raskrsnicama, što je, inače, česta praksa crnogorskih policijskih patrola, niti to smiju činiti na označenim autobuskim stajalištima.

„Uređaji za kontrolu mjerenja brzine vozila, rade na različitim principima (laserski, doplerovi zraci itd), pa samim tim limitirane su i udaljenosti na kojima optimalno rade, odnosno mjere brzinu. Takođe, ovi uređaji se koriste i sa video-zapisom, tako da su za ovu vrstu uređaja potrebni znatno bolji vremenski uslovi i udaljenost. Sve ovo ne opravdava policijske službenike da eventualno pribjegavaju metodama koje ste vi naveli, a Uprava policije - Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja insistira na čestoj promjeni pozicija i vidljivosti saobraćajnih patrola, što ima za krajnji cilj preventivnu funkciju policije“, tvrde u MUP-u.

Bonus video: