Oštro: Krgović neće napredovati naredne dvije godine

Još se ne zna ko je Krgovića napao početkom oktobra ispred zgrade u kojoj stanuje
153 pregleda 29 komentar(a)
kamion, cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
kamion, cigarete, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.12.2014. 21:08h

Ministar policije Raško Konjević disciplinski je kaznio bivšeg šefa policije u Beranama - Veselin Krgović u naredne dvije godine neće moći da stekne novo zvanje, pa na taj način neće ni napredovati u službi.

Takvu odluku donio je 17. novembra, kada je komisija MUP-a okončala disciplinski postupak protiv Krgovića, zbog toga što je počinio niz povreda dužnosti nakon što je u aprilu na putu od Berana ka Rožajama zaplijenjeno 150 paketa švercovanih cigareta.

“Ministar je, shodno zakonu, donio rješnje, kojim je utvrdio odgovornost za V.K. jer je u sticaju počinio težu povredu službene dužnosti - neizvršavanje, neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza i tačka 11 Zakona o državnim službenicima i namještenicima - davanje netačnih podataka koji su od uticaja za donošenje odluke. Na osnovu tako utvrđene odgovornosti, izrekao mu disciplinsku mjeru nemogućnost sticanja zvanja u trajanju od dvije godine”, piše u odgovorima MUP-a.

“Kolateralna šteta” u aferi sa cigaretama - pomoćnik načelnika CB Berane Miloš Stojanović prošao je bez disciplinske kazne, jer je tokom postupka utvrđeno da on nije znao da Krgović 20-ak dana taji pakete zaplijenjenih cigareta: “Za M.S. je usljed nedostatka dokaza da je počinio povredu službene dužnosti, koja mu je zaključkom za pokretanje postupka bila stavljena na teret, oslobođen je odgovornosti”, navodi MUP.

Veselin Krgović

Disciplinski postupak protiv Krgovića i Stojanovića pokrenut je 17. septembra na predlog Unutrašnje kontrole, koja je krajem jula utvrdila da su šefovi beranske policije napravili teža prekoračenja u službi i da o zapljeni cigareta gotovo 20 dana nijesu obavijestili nadležnog tužioca.

Inspektori Unutrašnje kontrole su protiv njih predali i krivičnu prijavu tužiocu u Beranama, koji je tokom izviđaja utvrdio da nema elemenata da se protiv njih pokreće krivični postupak.

Afera u Beranama otkrivena je nakon što su “Vijesti” 12. maja dobile informaciju da je načelnik beranske policije naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da do granice treba da ga otprate komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Račić i Lazović su ispitivani tokom istrage Unutrašnje kontrole, ali nijesu kažnjeni jer se vjeruje da su oni samo izvršavali naređenja tadašnjeg šefa.

Načelnik beranske policije Veselin Krgović i ranije je dovođen u vezu sa švercom cigareta. Njega je bivši granični policajac, koji je u Luksemburgu dobio azil, optužio da je, dok je bio rukovodilac granične policije u Beranama, otvorio švercerski kanal prema Kosovu. Krgović je to više puta oštro demantovao.

Zbog najnovije afere Krgović je smijenjen sa mjesta šefa beranske policije, a na njegovo mjesto je postavljen Velimir Furtula.

Krgovića su, prema zvaničnm saopštenju policije, početkom oktobra napale dvije maskirane osobe i lakše ga povrijedile.

Bonus video: