Mona Liza - majka velikog Leonarda da Vinčija

“Donekle sam uvjeren da je Leonardova majka bila Azijatkinja, ali bi tek uz pomoć deduktivne metode mogli utvrditi je li bila Kineskinja”, kazao je Paratiko
311 pregleda 5 komentar(a)
Mona Liza, Foto: Shutterstock
Mona Liza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2014. 15:44h

Ko je zapravo Mona Liza, žena s misterioznim osmijehom prikazana na najslavnijoj slici u istoriji? Rasprave na ovu temu vode se već vjekovima, a italijanski istoričar i književnik Anđelo Paratiko ponudio je još jednu teoriju.

Prema njemu riječ je o majci velikog Leonarda da Vinčija. Iako on nije prvi koji iznosi ovu teoriju, novost je zapravo njeno porijeklo. Autor tvrdi da je riječ o kineskoj robinji koja je radila za jednog bogatog klijenta Da Vinčijevog oca.

“Donekle sam uvjeren da je Leonardova majka bila Azijatkinja, ali bi tek uz pomoć deduktivne metode mogli utvrditi je li bila Kineskinja”, kazao je Paratiko.

“Jedan bogati klijent Leonardovog oca imao je ropkinju po imenu Katerina. Nakon što se 1452. rodio Leonardo, ona je nestala iz svih dokumenata i više nije tamo radila”, ističe istoričar.

Da Vinčijev otac je inače po zanimanju bio javni bilježnik. Vjeruje se da se njegova majka zvala Katerina, koja je prema nekima bila lokalna seljanka, ali Paratiko u svom novom radu tvrdi da je ona zapravo bila ropkinja.

“Tokom renesanse u zemljama poput Italije i Španije bilo je puno robova iz Azije”, kaže Paratiko uz tvrdnje da neki aspekti Da Vinčijevog života i rada imaju vezu sa istokom.

Paratiko

“Na primjer, činjenica da je pisao s lijevom rukom s lijeva na desno.Takođe, bio je vegeterijanac, što u to vrijeme nije bilo učestalo. Mona Liza je vjerovatno portret njegove majke, kao što je Sigmung Frojd rekao 1910. U pozadini Mona Lize je prisutan kineski pejzaž, a čak i njeno lice izgleda poput kineskog”, tvrdi Paratiko .

Uprkos ovim zaključcima, istoričar ipak smatra kako je jednini način rješenja ove misterije u DNK analizi posmrtnih ostataka nekoga od njegovih srodnika u Firenci.

Anđelo Paratiko je inače posljednjih 20 godina proveo u Hong Kongu gdje je istraživao veze između njegove domovine i Kine.

Tako je otkrio dokumentaciju koja mu je poslužila kao temelj za njegovu novu knjigu “Leonardo Da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy”, koja će biti objavljena 2015.

Bonus video: