Nikšić: Obnovljeni književni susreti

U okviru Programa podrške razvoja kulture u Nikšiću realizovana su 254 programa
73 pregleda 1 komentar(a)
podrška razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
podrška razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.12.2014. 13:13h

Decembarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću obilježiće obnovljeni književni susreti, manifestacija koja će se održati od 10. do 14. decembra, u organizaciji Opštine Nikšić i Centra za kulturu, saopšteno je na predstavljanju decembarskog repertoara.

"Programskim repertoarom za decembar predviđeno je 26 programa i to po četiri predstave, filmske projekcije i isto toliko muzičkih programa, tri izložbe i 11 autorskih i književnih večeri“, kazala je Maja Kecojević iz koordinacionog tima Programa podrške.

Ove godine biće obilježen i Najkraći dan, manifestacija koja se u svijetu proslavlja 21. decembra, kada će na repertoaru biti revija kratkih filmova.

Danijela Radulović, iz Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević“, kazala je da je kartografska zbirka Crne Gore malo poznata široj javnosti i da će se potruditi da to promijene organizovanjem izložbe “Nikšić na starim razglednicama i geografskim kartama“.

Konferencija je bila i prilika da se sumiraju rezultati ovogodišnjeg Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

"Program su pokrenuli Opština Nikšić i Ministarstvo kulture kako bi se obezbijedio adekvatan kulturni život u Nikšiću. Cilj programa je bio da doprinese kontinuiranoj promociji, prezentaciji i produkciji kulturno-umjetničkih programa, ali i da obezbijedi osnovnu funkcionalnost javnih ustanova kulture“, kazala je Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

A da je to postignuto, kako je kazala, najbolji pokazatelj su 254 programa koja su organizovana od marta do kraja godine, uključujući i decembar, u čijoj realizaciji su učestvovale nacionalne i opštinske institucije kulture, ali i organizacije civilnog sektora.

Ono što je posebno značajno, kako je kazao Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine Nikšić, je obnavljanje pozorišne produkcije, Festivala glumca i književnih susreta.

Tako je u produkciji Nikšićkog pozorišta i NVO “Alarm Art“ urađena predstava za djecu “Ždera iz kontejnera”, autorski rad Obrada Nenezića, dok je u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i JU “Zahumlje” nastala predstava “Nobelovci“, po tekstu Obrada Nenezića i u režiji Gorana Bulajića, koja je uspješno predstavljena po Crnoj Gori i Srbiji.

I za narednu godinu organizatori Programa podrške obećavaju bogat kulturno-umjetnički život u gradu pod Trebjesom.

Bonus video: