Koncert u Baru: Zbora sa Hvara oduševio

2 komentar(a)
Zbor svete Cecilije (Novina)
Zbor svete Cecilije (Novina)
Ažurirano: 01.12.2014. 20:24h

Zbor svete Cecilije iz Jelse sa ostrva Hvar održao je preksinoć “Koncert na dar Konkatedrali” u kripti konkatedrale Svetog Petra u Baru.

Pod vođstvom zborovođe Slavka Reljića, hor sa kojim je nastupio i tenor splitskog HNK Vinko Maroevićizveo je djela Ćalete, Marovića, Franka, Čarlovića, Kolba i Dugana, a za svoje upečatljive interpretacije bio je pozdravljen gromoglasnim aplauzima prepunog gledališta.

Don Simo Ljuljić, župnik barski, prenio je pozdrave nadbiskupa barskog monsinjora Zefa Gašija gostima iz Hrvatske i istakao da je ovo prvi kulturni program koji je priređen u konktaderali, čija bi gradnja trebala uskoro da bude završena.

Zbor svete Cecilije osnovan je 1952. na Hvaru, sa ciljem da njeguje liturgijsko pjevanje i pučke napjeve, od kojih su najpoznatiji oni korizmeni, po kojima je župa Jelsa svjetski poznata.

“Jedan od tih običaja je i procesija 'Za križen' koju je UNESCO stavio na listu svjetske kulturne nematerijalne baštine, koju izvodimo u više gradova Hrvatske i Evrope, a voljeli bismo kada bismo mogli dio nje da prikažemo i ovdje”, rekao je “Vijestima” nakon koncerta zborovođa Reljić.

Organizator koncerta bilo je Hrvatsko kulturno društvo Sveti Jeronim iz Bara, suorganizatori Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore - Tivat i Hrvatsko građansko društvo Kotor. Donator je Fond za zaštitu ostvarenja manjinskih prava Crne Gore, a podršku su dali Hrvatska Matica iseljenika - podružnica Split i župni ured Bar.

Bonus video: