Danilovgrad: Lopova sve više, a inspektor samo jedan

Policija dvadeset dana ne odgovara na pitanja o stanju u danilovgradskom Sektoru kriminaliteta
102 pregleda 9 komentar(a)
OB Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
OB Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 01.12.2014. 19:09h

O bezbjednosti skoro 20.000 Danilovgrađana brine jedan inspektor kriminalističke policije, kome je na raspolaganju “golf II” star više od 20 godina.

Iako je sistematizacijom predviđeno da u tom Odjeljenju bezbjednosti, u Sektoru kriminalističke policije (SKP) radi pet inspektora i dva krim-tehničara, duže od godinu taj broj nije popunjen. Uz jednog inspektora, u čiju nadležnost spadaju gotovo sva krivična djela, u tom sektoru je i jedan krim-tehničar.

“Vijesti” su 11. novembra Upravu policije pitali o stanju u Sektoru kriminalističke policije OB Danilovgrad. Odgovori nijesu stigli ni nakon gotovo 20 dana i dvije urgencije.

O problemima, koji prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” datiraju duže od godinu, navodno su upoznati i čelni ljudi Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, rješenja još nema na vidiku.

Danilovgradska policija zadužena je za očuvanje reda na teritoriji te Opštine, koja je oko 500 kvadratnih kilometara.

Krađe u tom gradu su sve učestalije, dešava se da tokom jedne noći lopovi poharaju više objekata.

Sagovornici “Vijesti” pojašnjavaju da je sa manjkom inspektora i krim-tehničara i dotrajalim automobilom gotovo nemoguće raditi, ali da se to ne primjećuje po rezultatima.

“ Inspektor koji radi sam pokriva sve oblasti od krađa do narkotika i najtežih krivičnih djela. Duže od godinu za njega nema odmora, pauze, slobodnog dana. Povremeno ima pomoć od kolega iz podgoričkog SKP-a, ali ipak je sve vrijeme sam i na raspolaganju”, kazao je dobro upućeni izvor “Vijesti”.

Iako su u gradu pokraj rijeke Zete krađe sve učestalije, policiji je od prvog dana 2014. godine do 10. novembra, prijavljeno 45 krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta. Od toga rasvijetljeno je 23, odnosno 51 odsto. To su zvanični podaci Uprave policije, koji su “Vijestima” dostavljeni 11. novembra.

U odgovoru se dodaje da je od 1. januara 2010. do 1. januara 2014. godine, na teritoriji koju pokriva OB Danilovgrad registrovano 244 krivičnih djela iz te oblasti, i da je do sada riješeno 133, odnosno 49 odsto.

Nedostaje trećina saobraćajaca i pozornika

Osim u SKP-u, policajaca manjka i stanicama za javni red i mir i saobraćaj danilovgradske policije.

Inspektora ni za lijek: OB Danilovgrad

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, koji je dostupan na njihovom zvaničnom sajtu, u tom Odjeljenju bezbjednosti trebalo bi biti oko 50 zaposlenih.

Od toga, uz načelnika, komandira, dežurne inspektore, vođe sektora i smjena, kojih bi ukupno trebalo biti 16, u danilovgradskoj policiji po Pravilniku bi trebalo biti zaposleno isto toliko saobraćajaca i 11 policajaca Sektora za javni red i mir. Taj broj je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, za trećinu manji.

Bonus video: