Rožaje: Direktoru srednje škole uslovno 60 dana zbog donacija

Crnovršanin u decembru 2011. od četiri učenika tražio da na račun škole uplate po 200 eura
80 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2014. 15:17h

Direktor rožajske Srednje stručne škole Esad Crnovršanin kažnjen je uslovno sa 60 dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Žalba na presudu, koju je Crnovršanin uložio bjelopoljskom Višem sudu bila je uzaludna. Taj sud odbacio je i potvrdio presudu rožajskog suda, koja je postala pravosnažna.

U objavljenoj odluci suda piše da je Crnovršanin u decembru 2011. prekoračio službeno ovlašćenje i od četiri učenika tražio da na račun škole, u vidu donacije, uplate po 200 eura kako ne bi bili izbačeni iz škole.

Na učenike M. H., A. M., D. H. i E. R. pala je sumnja da su prepravljali ocjene u dnevniku. Zbog toga im je u decembru 2011. slijedilo izricanje vaspitne mjere, umjesto koje je Crnovršanin, piše u odluci suda, pribavio korist SSŠ u iznosu od 800 eura, čime je zloupotrijebio službeni položaj.

Nakon što su njih četvoro završili srednju školu, slučaj je prijavljen tužilaštvu, koje je podiglo optužnicu.

Sud ne vjeruje da su plaćali školarinu: Uplatnica, foto: Aida Skorupn

Crnovršanin na glavnom pretresu nije priznao izvršenje krivičnog djela.

On je tada rekao da su, nakon što je utvrđeno da su učenici odjeljenja II-5 prepravljali ocjene, roditelji đaka upoznati da bi njihova djeca mogla biti izbačena iz škole. Kako do toga ne bi došlo, roditelji su, tvrdio je Crnovršanin, predložili da uplate po 550 eura, koliko košta vanredno polaganje razreda.

Direktor im je preko školskog pedagoga poručio da uplate po 200 eura, koje će biti "donacija" školi.

Tokom glavnog pretresa istakao je da nijednom roditelju nije lično tražio da uplati novac, već da su oni to dobrovoljno uradili.

Otac učenice H.M. je na sudu tvrdio da mu je Crnovršanin rekao da je kazna isključenja iz škole preinačena u novčanu, zbog čega je i uplatio 200 eura, ali da je na uplatnici greškom umjesto "donacija" upisao "školarina".

Učenica A.M. pozajmila da uplati donaciju

Učenica A.M. je u sudnici ispričala da je Crnovršanin njoj i njenoj majci tada "naložio da do sjutra uplate 200 eura".

Ona je dodala i da su taj novac, nakon direktorove naredbe pozajmili i da moraju da ga vrate.

Oštećeni učenici su, zbog ostvarivanja imovinsko- pravnog zahtjeva upućeni na građansku parnicu.

Galerija

Bonus video: