Ove godine registrovan 21 novi slučaj HIV-a i AIDS-a

U Podgorici registrovano 45 odsto oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok je na primorju 35 odsto
286 pregleda 2 komentar(a)
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.12.2014. 19:52h

U Crnoj Gori je za 11 mjeseci ove godine registrovan 21 novi slučaj oboljelih od virusa HIV-a i AIDS-a, kazala je Aleksandra Marjanović iz Savjetovališta za HIV/AIDS u Institutu za javno zdravlje.

Ona je danas, na sjednici Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje, podsjetila je da je prvi oboljeli od HIV-a u Crnoj Gori registrovan 1989. godine.

"Od početka epidemije do danas registrovane su 174 osobe sa HIV-om ili AIDS-om. Ono što je važno da 87 osoba ima razvijenu formu bolesti, a 87 osoba je HIV-om inficirano", kazala je Marjanović na tematskoj sjednici o toj bolesti i dodala da sena terapiji nalaze 83 osobe.

Prema njenim riječima, 41 umrla je od posljedica HIV-a ili od neke druge prateće bolesti koja nastaje zbog smanjenja imuniteta. Marjanović je objasnil da je muškaraca šest puta više nego žena.

Ona je kazala da su problem nosioci HIV virusa koji nijesu svjesni tog statusa, pa se, kako je navela, pretpostavlja da u Crnoj Gori ima od 460 do 500 osoba sa HIV infekcijom.

"Prošle godine smo imali 11 novih slučajeva, od 1. janura do danas imamo 21 novi slučaj, 13 je HIV-om inficiranih, za razliku od pet infekcija koje su bile prošle godine. Ove godine imamo osam slučajeva AIDS-a, kasno su otkriveni, za razliku od šest slučajeva u prošloj godini", navela je ona.

Marjanović je kazala da je prošle godine jedna osoba premunula od posljedica HIV-a ili AIDS-a, a ove godine dvije.

"Uzrasna dob naših pacijenata se kreće od 25 do 45 godina. U Crnoj Gori je dominantan način prenošenja seksualni put, i to 85 svih slučajeva HIV infekcije se dogodilo seksualnim putem", rekla je ona.

Marjanović je kazala da je u Podgorici registrovano 45 odsto oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok je na primorju 35 odsto. Ona je upozorila da je u Crnoj Gori najniža stopa testiranja osoba na HIV, precizirajući da se kreće 12 na hiljadu stanovnika.

"Evidentno je da se jako veliki broj osoba javi u razvijenoj fazi bolesti i najčešće se te osobe testiraju po preporuci ljekara. Preporuka je testiranje u fazi kad ne postoje simptomi. Potrebno je raditi na posždizanju svijesti mladih", navela je Marjanović.

Ona je kazala da preventivni programi o HIV-u i AIDS-u finansiraju donacijama, navodeći da ne postoji finasiranje od države.

Pomoćnica ministra zdravlja, Mira Jovanovski Dašić, kazala je da podaci govore da je HIV infekcija prisutna u Crnoj Gori, ali da je, kako je navela, pod kontrolom.

"Međutim, infektivni potencijal, i prisutni socijalni faktori koji mogu uticati da se ova infekcija otme kontoli, tjera nas na oprez, i traže od crnogorskog zdravstva i društva, još veće napore i angažman", navela je ona.

Jovanovski Dašić je rekla da HIV nije prestao da bude izazov u svijetu.

"Trenutno u svijetu ima 2,5 miliona novoinficiranih tokom prošle godine, a 1,5 miliona ljudi je umrlo od bolesti koje su vezane za HIV", precizirala je ona.

Jovanovski Dašić je rekla da lijek protiv infekcije HIV-a još ne postoji, pojašnjavajući da postoji efikasno liječenje sa terapijom, koja može da infekciju HIV-a i oboljevanje AIDS-a pod kontrolom.

Ona je objasnila razliku između HIV-a i AIDS-a, navodeći da osoba koja je nosilac HIV virusa, nema nikakvih simptoma. "Do dobijanja AIDS-a može da protekne 40 godina".

Bonus video: