Portret čovjeka i rađanja religije

Aslan istražuje zašto je rana crkva izabrala da širi sliku Isusa kao smirenog duhovnog učitelja umjesto kao revolucionara
0 komentar(a)
Reza Aslan (Novina)
Reza Aslan (Novina)
Ažurirano: 30.11.2014. 16:41h

Knjiga „Zilot - život i vrijeme Isusa iz Nazareta“ Reze Aslana je izazovna i detaljno potkrijepljena biografija Isusa iz Nazareta, koja dovodi u pitanje davno ukorijenjene pretpostavke o njemu. Živopisno i pronicljivo Aslan govori o životu čovjeka koga su milijarde ljudi vidjeli kao svetionika vjere. Knjigu „Zilot“ Reze Aslana objavila je “Dereta” u prevodu Sandre Nešović.

Prije dvije hiljade godina, putujući jevrejski propovjednik i čudotvorac lutao je Galilejom, okupio je pristalice kako bi ustanovio ono što je nazivao „carstvo Gospodnje“. Revolucionarni pokret koji je osnovao predstavljao je toliku prijetnju za vlast da je ubrzo bio uhvaćen, mučen i pogubljen kao državni neprijatelj. Nekoliko decenija nakon takve strašne smrti sljedbenici ga proglašavaju za Boga.

Provlačeći kroz sito i rešeto viševjekovno stvaranje mita koje je uslijedilo, Reza Aslan rasvjetljava jedan od najuticajnijih i najzagonetnijih likova u istoriji, proučavajući Isusa u kontekstu te burne ere u kojoj je živio: prvi vijek u Palestini, doba koje je potresala apokaliptična groznica. Bezbroj jevrejskih proroka, propovjednika i samozvanih mesija tumarali su kroz Svetu zemlju, navodno prenoseći Božje poruke. Bilo je to vrijeme ziloterije - uzavrelog nacionalizma koji je predstavljao otpor rimskoj okupaciji, svetoj dužnosti koja se nameće svim Jevrejima. A rijetke su figure predstavljale bolji primjer ovog principa nego što je to slučaj s harizmatičnim Galilejcem koji je prkosio carskim vlastima jednako kao i njihovim saveznicima u jevrejskoj religijskoj hijerarhiji.

Reza Aslan tvrdi da je knjigu napisao kako bi pokazao kakav je bio pravi Isus, ako se sa njegovog mita uklonilo ono što je tom mitu kroz vjekove dodala Crkva, da je to bio čovjek čvrstih uvjerenja i strasti, ali ujedno i pun kontradikcija

Nastojeći da uravnoteži lik Isusa iz jevanđelja i suprotstavi ga istorijskim izvorima, Aslan opisuje čovjeka punog uvjerenja i strasti, ali i punog protivrječnosti; on je mirotvorac koji podstiče pristalice da se naoružaju mačevima; on je istjerivač đavola i iscelitelj koji je učenike podučio da njegov identitet čuvaju kao tajnu; i na kraju, buntovni „kralj Jevreja“, čije obećanje o oslobođenju od Rima nije ispunjeno u toku njegovog kratkotrajnog života.

Aslan

Aslan istražuje zašto je rana hrišćanska crkva izabrala da širi sliku Isusa kao smirenog duhovnog učitelja, umjesto kao politički osviješćenog revolucionara. Takođe, bavi se zagonetkom kako je Isus shvatao samog sebe, što je misterija svih posljedičnih tvrdnji o njegovom božanskom porijeklu. „Zilot“ otvara novu perspektivu o jednoj od najvećih ikada ispričanih priča, uprkos tome što potvrđuje radikalnu i promjenljivu prirodu Isusa iz Nazareta, njegovog života i misije. Rezultat toga je umno provokativna, elegantno napisana biografija s odlikama romana brzog tempa: to je jedinstven i sjajan portret jednog čovjeka, vremena i rađanja religije.

Reza Aslan tvrdi da je knjigu napisao kako bi pokazao kakav je bio pravi Isus ako se sa njegovog mita uklonilo ono što je tom mitu kroz vjekove dodala Crkva, da je to bio čovjek čvrstih uvjerenja i strasti, ali ujedno i pun kontradikcija. On ga prikazuje više kao jevrejskog revolucionara, a mnogo manje u njegovom vjerskom kontekstu, a ta teza o Isusovoj revolucionarnoj ulozi borca za slobodu od rimskog ropstva čini se da je najviše privukla čitaoce. Autor navodi da je knjigu napisao da je mogu razumjeti i laici, ali to je istovremeno i ozbiljna istorijska rasprava sa opsežnim pozivanjem na biblijske i druge izvore, dokumentovana iscrpnim naučnim citatima.

Dr Reza Aslan je međunarodno priznati pisac i poznavalac religija. Doktorirao je sociologiju religija na Kalifornijskom univerzitetu. Aslanova prva knjiga „Ne bog nego Bog: porijeklo, razvoj i budućnost islama“ bila je međunarodni bestseler. Aslan je i autor djela „Kako pobijediti u kosmičkom ratu: Bog, globalizacija i kraj rata protiv terorizma“ i urednik izdanja „Književni pejzaži savremenog Bliskog istoka“.

Reza Aslan je rođen u Iranu, živi u Los Anđelesu gdje radi kao profesor kreativnog pisanja na Kalifornijskom univerzitetu.

Bonus video: