Umro dobitnik Pulicerove nagrade Mark Strand

Dobio je Pulicerovu nagradu 1999. za zbirku "Blizard of One", zlatnu medalju Američke akademije umjetnosti, a ove jeseni je bio nominovan za Nagradu za nacionalnu knjigu za "Collected Poems"
0 komentar(a)
knjiga, Foto: Shutterstock
knjiga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2014. 16:10h

Mark Strand, kanadsko-američki pjesnik, dobitnik Pulicerove nagrade i brojnih drugih priznanja umro je u 81. godini u Njujorku u SAD, saopštila je njegova porodica.

Strand, čija djela su prevedena na više od 30 jezika, umro je u subotu ujutru od liposarkoma, rekla je njegova ćerka Džesika Strand.

"Bio je zabavan, elegantan, velikodušan i briljantan čovek. Čovjek koji je volio svoj rad i da bude sa prijateljima i voljenima", rekla je Džesika Strand o svom ocu.

Dobio je Pulicerovu nagradu 1999. za zbirku "Blizard of One", zlatnu medalju Američke akademije umjetnosti, a ove jeseni je bio nominovan za Nagradu za nacionalnu knjigu za "Collected Poems".

Bio je proglašen za američkog pjesnika godine 1990-91, ali nije baš proveo mnogo vremena u Vašingtonu.

"Preblizu je vladi. Previše je zvanično. Ne mislim da poezija treba da bude zvanična. Ima pjesnika koji su težili takvim pozicijama. Ja nisam nikad", rekao je Strand u intervjuu za agenciju AP 2011.

Autor petnaestak pjesničkih knjiga i nekoliko proznih djela, Strand je bio opsjednut odsutnošću, gubitkom, nestankom.

U pjesmi "Keeping Things Whole" iz prve zbirke "Sleeping With One Eye Open", Strand kaže:

"U polju Ja sam odsutnost polja. To je uvijek tako. Gdje god da sam, Ja sam ono što nedostaje".

Strand je, takođe, pisao knjige za djecu i umjetničke kritike, učestvovao je i u uređivanju nekoliko antologija poezije, a preveo je na engleski jezik i poeziju italijanskog pjesnika Rafaela Albertija.

Bonus video: