Advokat Šaranovića: Proširuju istragu, a ne znaju šta će da rade

"Potpuno je neprihvatljiva tolika doza snishodljivosti prema srbijanskom tužilaštvu”, kazao je advokat Zoran Piperović
11 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Slobodan Šaranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.11.2014. 17:04h

Crnogorsko tužilaštvo donijelo je naredbu o proširenju istrage protiv Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića osumnjičenih da su učestvovali u likvidaciji Beograđanina Nikole Bojovića.

Komentarišući tu naredbu Šaranovićev branilac, advokat Zoran Piperović rekao je da do sad nije vidio “da u tužilačkom aktu piše da osnovana sumnja proizilazi iz sadržine spisa tužilaštva druge države, koja vodi istragu protiv istih lica".

Piperović pojašnjava da bi "po rezonu tužilaštva", crnogorski sud, kada bi sudio Šaranoviću, u dokaznom postupku od Srbije tražio na uvid sudski spis.

"Potpuno je neprihvatljiva tolika doza snishodljivosti prema srbijanskom tužilaštvu. Ne mogu da shvatim da crnogorsko tužilaštvo i Ministarstvo pravde, onoga časa kada je Crna Gora odbila izručenje Šaranovića, nijesu postupili po obaveznoj normi ugovora o izručenju sopstevnih državljana, koji je zaključen između Crne Gore i Srbije tražeći spis sa dokazima protiv Šaranovića. Ili su oni suspendovali taj ugovor a da crnogorska javnost ne zna”, kazao je on.

Piperović je kritikovao ovdašnje tužilaštvo jer u istom predmetu rade dupli posao: “Postupaju po zamolnicama srbijanskog tužilaštva i onda u istom predmetu preduzimaju određene istražne radnje.”

On je dodao da se u naredbi o proširenju istrage, ne pominje i ne određuje ni jedna istražna radnja.

"Već se kaže da osnovana sumnja proizilazi iz srbijanskog spisa KTI 13/13 i iskaza svjedoka Miloša Vojinovića. Tog svjedoka izgleda, kada bi došlo do suđenja pred crnogorskim sudom, crnogorski sud nikada vidio ne bi, a u pitanju bi bilo suđenje za najteža moguća krivična djela”, rekao je on.

Piperović tvrdi da je nejasno šta će da se radi u istrazi.

"U tom aktu se, prvi put u istoriji crnogorskog tužilaštva, ne određuje nijedan dokaz koji treba da bude proveden u istrazi, nikakvo saslušanje, nikavi izviđaji”, rekao je on.

U optužnici protiv Šaranovića i Koljenšića, između ostalog piše da je Šaranović, sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije. Navodi se da je Šaranović vjerovao da je navodni šef takozvanog zemunskog klana Luka Bojović, kriv za smrt njegovog brata Branislava 2009. godine i da je zato htio da se osveti.

Piše da je postigao dogovor sa Delibašićem i Sašom Cvetanovićem da za novac ubiju Lukinog brata Nikolu. Prema tom dokumentu, Koljenšić je organizovao prevoz Cvetanovića iz Crne Gore u Beograd i s njim pratio kretanje Nikole Bojovića.

Bonus video: