Likovni sukob sa onima koji prave mini hidrocentrale

Izložba slika Nikice Raičevića, sa motivima rijeka i kanjona, otvorena je u pljevaljskom Domu kulture
171 pregleda 0 komentar(a)
Izložba, Nikola Raičević, Foto: Goran Malidžan
Izložba, Nikola Raičević, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2018. 08:00h

U renoviranom izložbenom prostoru pljevaljskog Doma kulture otvorena je izložba slika poznatog crnogorskog slikara Nikice Raičevića, koju je, u okviru Novembarskih kulturnih svečanosti, organizovala galerija “Vitomir Srbljanović”.

Istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić, kazala je da Raičević decenijama slika kanjone Morače i Cijevne, a da je pljevaljskoj publici predstavljen samo dio njegovog opusa.

„Platna Nikice Raičevića nose smisao živog međuprožimanja čovjeka i otrgnutog isječka prirode. Kanjon u centru njegovog platna nije tek puko predstavljanje motiva, već svojevrsna ideja o trajanju i vremenu. Kao simbol vjekovnog trajanja, pamćenja životnih dešavanja, plodnosti, mira, te pobjede nad turubonim silama, rijeka zauzima centralno mjesto u cjelokupnom stvaralačkom opusu ovog umjetnika. U pojedinim radovima kamene litice su naslikane precizno, dok je rijeka rjeđe ostala u nagovještaju jedva prepoznatljivoj čitljivosti. Istaknuta je u prvom planu kompozicione šeme. Ovim prikazom priroda je u ulozi cjeline kao mjesto sudaranja pra i ovdašnjeg i sve to zasječeno predobalom. Neposredno dejstvo duhovnog, pred njim je utisnuto slikanim. Prenošenog značaja, boja i moć poteza govore mnogo ozbiljnije od onoga što samo fizički naznačavaju...”, kazala je Duletić.

Ona je dodala i da se kanjoni i rijeke na slikama ne prikazuju samo u funkciji likovnosti, već se njima ispoljava veće značenje.

“U Raičevićevim slikama kanjoni rijeka nijesu samo povod da se ukaže na priču sopstvenim likovnim jezikom, dakle, nije isključivo u funkciji likovnosti već se ispoljavaju kao elementi višeg reda značenja, zapravo, duhovnog odličja djela. Ta dimenzija koju on postiže njegovu umjetnost čini složenom tvorevinom koja u ovim radovima dobija osobeno obilježje. Ova izložba pokazuje izrazitu samosvojnost i orginalnost umjetničkog izraza čiji je on sam najbolji tumač“, rekla je Duletić.

Raičević je kazao da je jedan od osnovnih razloga što je pristao da otvori izložbu u Pljevljima je taj „što danas vidimo da je naša zelena lijepa Crna Gora svakim danom ugrožena i svakim danom se neko drzne da naruši ovu ljepotu“.

„Ja na ovaj način pokušavam da uđem u otvoreni sukob sa svima onima koji danas rade mini hidrocentrale, neko zlo koje će nas možda u sljedećoj generaciji dočekati. Zato, sa ovim slikama pokušavam da na neki način pokrenem svijest nas umjetnika da se ne predamo tako lako. Ljepota će, siguran sam, savladati sve ružno što se oko nas dešava“, rekao je Raičević. Direktor galerije Belis Pojatić kazao je da je Raičević jedan od najistaknutijih i najznačajnijih crnogorskih slikara. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je stipendista francuske vlade. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987.

Bonus video: