Labudović osumnjičen za pokušaj ubistva Tufika Softića

Time je konačno, sedam i po godina, nakon brutalnog prebijanja Softića otvoren krivični postupak o čijem toku on, kao oštećeni, nije upoznat
223 pregleda 0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Tufik Softić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.11.2014. 11:19h

Beranac Dragan Labudović osumnjičen je da je nalogodavac pokušaja ubistva novinara Tufika Softića 2007, jer je protiv njega i zvanično otvorena istraga.

Pod istragom su i njegovi sugrađani Vladimir Labudović i Ivan Asanović, zbog sumnje da su pretukli novinara a za šta ih je za novac angažovao Labudović.

“Od dva lica koja su osumnjičena za krivično djelo ubistvo u pokušaju uzeti su uzorci za DNK-a analizu, kako bi se utvrdilo da li na palicama, koje su bile predmet vještačenja, postoji prisustvo njihovih bioloških tragova. Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju još nije dobilo traženi nalaz od Forenzičkog centra u Danilovgradu,” navodi se u odgovoru vrhovnog tužioca Ivice Stankovića.

Time je konačno, sedam i po godina, nakon brutalnog prebijanja Softića otvoren krivični postupak o čijem toku on, kao oštećeni, nije upoznat.

Istraga protiv Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića otvorena je sredinom septembra, potvrdio je “Vijestima” viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović.

Nesporedno nakon toga viši tužilac saslušao je Dragana Labudovića u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gdje on izdržava kaznu kao član kriminalne grupe Darka Šarića.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je zatim, kako se navodi u odgovoru “Vijestima”, 20.10. 2014. donijelo Naredbu za proširenje istrage “protiv lica, koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Republici Srbiji, za koje postoji osnov sumnje da je izvršilo krivično djelo podstrekivanje na izvršenje krivičnog djela ubistvo u pokušaju”.

Bilo je planirano da tužilac sasluša i Beranca Borisa Labana kao svjedoka u postupku, ali se u odgovoru tužilaštva ne pominje da li je on dao iskaz.

Draško Vuković je nakon predaje policiji ispričao da Dragan Labudović stoji iza toga, ali je na kraju pred Hadrovićem promijenio izjavu, navodeći da ne zna ništa o napadu. U periodu od iskaza pred policijom do onog pred višim tužiocem, promijenjena je kvalifikacija krivičnog djela. Umjesto nanošenja teških tjelesnih povreda, koje je već bilo zastarjelo, tužilac događaj iz 2007. tretira kao ubistvo u pokušaju.

Softić je ispričao tužiocu da je Dragana Labudovića upoznao kada je došao sa Milošem Vukovićem da mu prijeti, zbog teksta u kome je pisalo da je Draško Vuković uhapšen u Danskoj sa 38 kilograma kokaina.

Podmetanje eksploziva na mrtvoj tački

Napad na Softića 2013, kada je pored njegovog automobila u dvorišu kuće u Beranama podmetnut eksploziv, još je neriješen, iako je policija privodila i ispitivala više desetina osoba.

”Osnovno državno tužilaštvo u Beranama sprovelo je brojne istražne radnje povodom nanošenja teških tjelesnih povreda, novinaru Tufiku Softiću, koje je zadobio ispred svoje kuće u Beranama od NN lica, ali se još nije otkrilo ko su počinioci krivičnog djela”, navodi se u odgovoru VDT-a.

Bonus video: