Pod skalpel zbog selfija

„Previše selfija je pokazatelj opsesije sobom i određenog nivoa nesigurnosti koji je prisutan kod svih tinejdžera"
0 komentar(a)
Selfi, Foto: Rojters
Selfi, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.11.2014. 07:44h

Zubna tehničarka Dženifer Rejnolds je uvijek bila svjesna svog izgleda, nikad nije pravila selfije i osjećala se neprijatno kad su je tagovali na fotografijama na društvenim mrežama.

Ova 34-godišnjakinja iz Kostarike, koja živi u Njujorku, odlučila je da operiše nos i sada je spremna da zablista na društvenim medijima.

„Sada se definitivno osjećam lagodnije zbog svog izgleda,“ rekla je reporterki Rojtersa. „Sada mi nije problem da napravim selfi“.

Sve više osoba se podvrgava plastičnim operacijama kako bi poboljšali izgled dok drugi angažuju specijalizovane šminkere u onome što bi moglo postati selfi ekonomija.

Rojters piše da se Amerikanci, kako bi bolje izgledali na društevenim mrežama, sve više podvrgavaju procedurama, od podizanja kapaka do rinoplastike - korekcije nosa.

Anketa Američke akademija za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (AAFPRS) među 2.700 njenih članova je pokazala da je u svakom trećem povećan broj zahtjeva za procedurama zbog pacijenata koji su svjesniji svog izgleda na društvenim medijima. Zahvati korekcije nosa su 2013. porasli za 10 odsto u odnosu na 2012, transplantacije kose za sedam odsto a podizanje kapaka za šest procenata.

„Došlo je do porasta od 25 odsto u posljednjih godinu i po dvije“, kazao je dr Sem Rizk, plastični hirurg sa Menhetna.

„Dolaze sa ajfonima i pokazuju mi fotografije. Selfiji prerastaju u ludilo.“

Rizk (47), specijalista rinoplastike, kaže da operacija nije potrebna svima koji je traže zato što je selfi iskrivljena slika koja ne prikazuje kako osoba zaista izgleda.

„Previše selfija je pokazatelj opsesije sobom i određenog nivoa nesigurnosti koji je prisutan kod svih tinejdžera. To samo pogoršava stvari,“ rekao je Rizk. „Sada se mogu vidjeti na 100 slika dnevno na Fejsbuku i Instagramu.“

Den Akerman, urednik u CNET-u, koji testira i ocjenjuje proizvode, kaže da je Internet pun savjeta za pravljenje selfija.

„Postoje aplikacije pomoću kojih na lice stavljate filtere da ispeglate bore...ili vještačku šminku...Oko ovoga se razvila ekonomija alatki i savjeta,“ dodao je.

Bonus video: