Napad na "Vijesti": Odbrana sumnja da su dokazi podmetnuti

Na prethodnom ročištu saopšteno je da su tragovi eksploziva pronađeni na stvarima optuženih, istog hemijskog sastava kao i oni pronađeni ispred redakcije “Vijesti” nakon eksplozije
153 pregleda 4 komentar(a)
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2014. 08:26h

Ispoštovana je kompletna procedura kada su Forenzičkom centru na analizu dostavljene stvari optuženih za bombaški napad na “Vijesti”.

To je saopšteno u nastavku suđenja Marku Šofrancu i Nemanji Vukmiroviću, okrivljenima da su 26. decembra postavili 300-400 grama eksploziva ispod kancelarije glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Vukmirović je, prema optužnici, postavio eksploziv, dok mu je Šofranac čuvao stražu. Na nekoliko njihovih stvari pronađeno je prisustvo eksploziva koje odgovara onom sa mjesta napada.

Vještak Snežana Banović, koja je analizirala prisustvo tragova eksploziva na Šofrančevim stvarima, tvrdi da je svaki dio garderobe i patika bio posebno upakovan u papirne kese. Ona je kazala da se ne može izjasniti na koji način je policija te stvari oduzela sa lica mjesta.

“Ako je nepravilno dostavljeno, onda se to navodi u izvještaju kao napomena”, pojasnila je Banović.

Advokati odbrane bili su saglasni da se u nalazu i mišljenju vještaka moralo konstatovati na koji način je garderoba i obuća dostavljena.

“Ne vjerujemo da je policija, koja je tu garderobu strpala u kesu sve najedno prilikom oduzimanja, bila dovoljno vrijedna da sve to posebno spakuje... Tragovi eksploziva su vještački izazvani i namjerno postavljeni Šofrancu”, naveo je advokat Miodrag Bojanić.

Vještak Stana Popović, koja je bila zadužena za Vukmirovićeve stvari, takođe je rekla da je sve dostavljeno u skladu sa procedurom.

U Forenzičkom centru utvrđeno je prisustvo tragova TNT na ručkama vrata na suvozačevoj strani, ali ne i u unutrašnjosti automobila. TNT je pronađen i na dva para gumenih rukavica u gepeku „renoa“.

Tragovi TNT-a su nađeni na Vukmirovićevim patikama, ali ne i na jakni, koja je slična onoj koju je nosio napadač koji je podmetnuo napravu, kako se vidi na snimku sa zgrade “Vijesti”.

Vještak Nikola Božović je, na prethodnom pretresu, rekao da su tragovi eksploziva pronađeni na stvarima Šofranca i Vukmirovića istog hemijskog sastava kao i oni pronađeni ispred redakcije "Vijesti” nakon bombaškog napada, ali da se ne može sa 100 procentnom sigurnošću tvrditi da pronađeni tragovi TNT-a kod optuženih, potiču sa mjesta eksplozije.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Bonus video: