Presudio policajac iz Japana, a ne sud

Drugostepeni sud obrazložio je da je Viši sud pogriješio kada je prihvatio zaključke koje je “izveo policijski službenik u Tokiju na osnovu prikupljenih dokaza”
111 pregleda 8 komentar(a)
Radovan Jelušić, Foto: Savo Prelević
Radovan Jelušić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2014. 08:02h

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Nikšićanin Radovan S. Jelušić (43) osuđen na sedam godina i dva mjeseca zatvora zbog falsifikovanja pasoša i pljačke juvelirnice u Tokiju.

Jelušić je osuđen, jer je, piše u presudi, u junu 2007. godine sa Rifatom Hadžiahmetovićem iz juvelirnice odnio nakit vrijedan 1,7 miliona eura.

Drugostepeni sud obrazložio je da je Viši sud pogriješio kada je prihvatio zaključke koje je “izveo policijski službenik u Tokiju na osnovu prikupljenih dokaza”.

"To znači da je Viši sud, prihvatajući te zaključke, prekršio načelo neposrednosti u izvođenju dokaza... Ovakav postupak prvostepenog suda doveo je da se odluka zasniva na činjenicama koje sud nije sam utvrdio. Tako je prvostepeni sud u dokaznom postupku izveo i izvještaj o istraživanju na licu mjesta sačinjenog od strane nižeg policijskog službenika u Tokiju. Prvostepeni sud je prihvatio kao dokaz ovaj izvještaj i na njemu zasnovao svoju odluku”, piše u odluci Apelacionog suda.

Tu se, zatim, citira gotovo kompletan izvještaj koji je niži policijski službenik sačinio nakon pljačke i pregleda video zapisa sa 233 nadzorne kamere...

“Tako sud iznosi i činjenični zaključak da je Jelušić upotrijebio lažnu javnu ispravu-pasoš na ime Kočiš Martin u kojoj je bila nalijepljena njegova fotografija. Ovaj zaključak sud je izveo iz sadržine izvještaja i istraživanja na licu mjesta od 14. 6. 2007. Dakle, radi se o zaključcima koje je izveo policijski službenik na osnovu prikupljenih dokaza, a to dalje znači da je prvostepeni sud prihvatajući ove zaključke prekršio načelo neposrednosti u izveođenju dokaza”, piše u odluci Apelacionog suda.

Bonus video: