Petkom u 8: Problem vršnjačkog nasilja u CG

269 pregleda 0 komentar(a)
Petkom u 8, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Petkom u 8, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.11.2014. 20:04h

Tema večerašnje emisije Petkom u 8 bila je vršnjačko nasilje u Crnoj Gori.

Gosti su bili: Miroslav Knežević direktor Centra za posredovanje, Radoje Cerović psiholog i ekspert za komunikaciju,Radoje Novović načelnik odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema Zavoda za školstvo, Žana Bulajić profesorica i Biljana Knežević policijski službenik za suzbijanje maloljetničke delikvencije u Centru bezbjednosti Podgorica.

"Ključna stvar je kako ljudska društva kanališu agresiju ona ne može biti iskorijenjena, ona je prirodna,ona je dio našeg najdubljeg emocionalnog,instiktivnog i genetskog nasljeđa", rekao je Cerović.

"Da bi svaka strana bila zadoviljna mislim da cijeli lanac,cijeli sistem mora da bude edukovan za tu vrstu rješavanja problema, to se ne može stihijski rješavati,to mora biti struktuirano", kazala je Bulajić.

"U Crnoj Gori je u toku 2014. godine tokom ovih prvih deset mjeseci zabilježeno da je ukupan broj maloljetika koji su izvršili krivična djela 270, a ukupan broj tih krivičnih djela je 240", rekla je Knežević.

"Krivična djela sa elementima nasilja na nivou čitave Crne Gore ukupan broj 48", rekla je Knežević.

Statistika Centra bezbjednosti Podgorica pokazuje da ukupan broj krivičnih djela koja se odnose na nasilje među vršnjacima je 17.

"Od 2012. od usvajanja Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku,zabilježii smo 274 slučaja posredovanja i u tih 274 slučaja učestvovao je 471 maloljetnik", rekao je Miroslav Knežević.

"2005-2006. godine uzorak je pokazivao da je svako drugo dijete pretrpjelo neki vid nasilja,što je bio alarmantan podatak. Posle 3-4 godine u osam novih škola taj procenat je pao i onda smo došli do podatka da je svako četvrto dijete doživjelo neki vid nasilja ", kazao je Novović.

"Zavod za školstvo je 2012.godine sprovelo jedno veliko istraživanje Položaj učenika u nastavi i konstatovali da 48 % osnovaca misli da u školama ima nasilja", saopštio je Novović.

"Ono što stvarno sprečava nasilje jeste empatija", rekao je Cerović.

"Mi nemamo sisteme mjerenja kvaliteta", kazao je Cerović.

Cerović je konstatovao da nivo predškolskog vaspitanja nije dovoljno razvijen u Crnoj Gori.

"Makar 80 % djece je,odnosno odraslih danas pretrpjelo u porodici neku formu nasilja", rekao je Cerović.

Knežević je ukazao na značaj medija u vaspitanju djece.

"Umjesto da se fokusiramo na agresivnost,hajde da se fokusiramo na pro-socijalne aktivnosti,pa ćemo da razvijemo voluntarizam", kazao je Cerović.

"Postupak medijacije može da bude koristan za rješavanje problema,ali suština je da je svako ponašanje naučeno ponašanje", rekao je Knežević.

"Svaka škola mora imati i pedagoga psihologa", kazao je Novović.

Bonus video: