KAKO JE BALKANSKI KARTEL OSVOJIO EVROPU (11)

Đukanovićeva vladavina raj za kriminalce

Darko Šarić nije ponovo dobio crnogorsko državljanstvo, jer mu u Srbiji nisu dozvolili otpust
4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2019. 14:39h

Iako se pre petnaestak godina preselio u Srbiju, Darko Šarić je ostao vezan za svoje rodno mesto.

Pljevlja su gradić na severozapadu Crne Gore, s oko 30.000 stanovnika, ali s bogatom istorijom. Tik pored gradića su ostaci rimskog naselja Municipium S, odakle i ime Šarićeve diskoteke. Ovaj grad je od 1576. do 1833. godine bio i prestonica Hercegovačkog sandžaka.

Šarić je svoj gradić znatno unapredio. Otvorio je mnoge kompanije, tako da je velik deo stanovništva živeo od Šarićevih poslova. Takođe, izgradio je noćni život kakav Pljevlja nisu imala do tada. U Šarićevoj diskoteci „Municipium“ gostovali su najpoznatiji izvođači s domaće turbo-folk scene, Šarićev brat Duško unapredio je lokalni fudbalski klub Rudar, koji je 2010. godine postao šampion Crne Gore.

Tako je Šarić svojim sugrađanima dao i „hleba i igara“.

Opjevan u pjesmama

Iako je većina poslova propala nakon što je Šarić stavljen na poternicu, on i dalje ima snažnu podršku u svom gradu i u Crnoj Gori. Na Fejsbuku se mogu naći razne grupe koje imaju po više hiljada članova i koje daju podršku Šariću. Opevan je i u rep-pesmama. Pored sugrađana, Šarića podržavaju i zvaničnici. Poznata je izjava gradonačelnika PljevaljaFilipa Vukovića, koji je u maju 2010. godine podgoričkoj Televiziji „Vijesti“ izjavio da i kada bi znao gde se Darko Šarić nalazi, ne bi to rekao. Vuković je tada rekao i da je Šarić njegov sugrađanin, da ga poznaje, te da su njihovi odnosi vrlo dobri.

“Mislim da su to vrlo korektni momci i da je sve vezano za njih predimenzionirano“, rekao je Filip Vuković.

Šarićeva diskoteka u Pljevljima

Crna Gora štiti kriminalce

Ni sam državni vrh Crne Gore nije pokazao mnogi entuzijazma za vreme operacije „Balkanski ratnik“. U prvim mesecima akcije, po ko zna koji put, Crna Gora je bili viđena kao zemlja koja kriminalne grupe pre štiti nego što ih hapsi.

Jedan od najvećih skandala bilo je privođenje Gorana Sokovića i Dejana Šekularca u februaru 2010. godine. Oni su bili uhapšeni po poternicama srpske i argentinske policija je, ali su odmah pušteni iz pritvora. Od tada im se gubi trag!

Nakon zaplene kokaina na jahti “Maui“ i Šarić je pokušao da dobije crnogorsko državljanstvo, kojeg je morao da se odrekne 2005. godine kada je postao državljanin Srbije (jedno državljanstvo isključuje drugo). Šariću je crnogorska policija izdala garanciju, mesec dana nakon zaplene dve tone droge, da će crnogorsko državljanstvo steći opet, čim dobije otpust iz srpskog. Zahtev za otpust Šarić je podneo 11. januara 2010. godine. U njemu je naveo da zbog bolesti majke i gubitka posla u Srbiji namerava da se vrati u rodnoj mesto. Ipak, nije uspeo ponovo da postane crnogorski državljanin, jer mu u Srbiji nisu dozvolili otpust.

Milo vuče sve konce

Najbitnije konce u Crnoj Gori više od dve decenije vuče Milo Đukanović. Za to vreme, prebacivao se s mesta premijera na mesto predsednika i obrnuto, nešto kao što je radio Vladimir Putin. Iako je do tada navodno živeo od državne plate, britanski dnevnik The Independent je 2010. godine objavio da Đukanović poseduje bogatstvo od oko 11 miliona evra i stavio ga na 20. mesto na listi najbogatiji političara na svetu.

Tokom Đukanovićeve duge vladavine Crna Gora je stekla imidž - „sigurnog raja“ za kriminalce i korumpirane zvaničnike. Devedesetih godina državni vrh je počeo saradnju s italijanskim kriminalnim grupama i zajedno su švercovali cigarete. Prema istrazi italijanskog tužilaštva, crnogorska država omogućila je italijanskim kriminalcima da koriste teritoriju za šverc, a ubirala je neku vrstu “reketa”.

Cigarete Bar - Bari

Cigarete su se gliserima svakodnevno švercovale na relaciji Bar-Bari. Milo Đukanović je zbog toga bio optužen pred sudom u Bariju, ali je kasnije uspeo da se oslobodi optužniice, prvenstveno zahvaljujući diplomatskom imunitetu.

Đukanović je rekao italijanskim istražiteljima da je šverc cigareta pomogao njegovim zemljacima da prežive, budući da se Crna Gora nalazila u ekonomskoj blokadi, a da on lično nije imao koristi od toga.

Prijatelji i protivnici

Đukanović je uvek znao da povuče pravi politički potez kako bi zaštitio sebe. Donosio je odluke koje su odgovarale zemljama Zapada, pa nije dolazilo mnogo kritika sa te strane. Ali imidž zemlje nije uspeo da popravi. Crna Gora je postala poznata, osim kao turistička destinacija, i po korupciji kriminalu. Kao takva je privukla i strane prestupnike da potraže mir u okrilju Đukanovićevog „sigurnog raja“. Među njima je i Taksin Šinavatra, bivši tajlandski premijer osuđen zbog korupcije. I pored toga što je bio na poternici Interpola, sklonio se u malu balkansku zemlju, od koje je ubrzo pobio pasoš...

Vanja Ćalović

Ne biraju sredstva za obračun sa Vanjom Ćalović

Kod kuće, Đukanović nema ozbiljnih političkih protivnika, jer opozicija nema  ni  jasnu strategiju, niti pravog lidera. Najveći neprijatelj mu je nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koju predvodi Vanja Ćalović. Iako MANS nema političkih ambicija i Ćalovićeva mu nije konkurent u borbi za vlast, podaci o stepenu korupcije u zemlji koje ova organizacija otkriva javnosti, kao i popularnost Ćalovićeve, smetaju vlastima, tako da u obračunu s njom ne  biraju sredstva.

(priredio D. M.)

(U sjutrašenjm broju čitajte dio iz knjige u kome novinarka Miranda Petrušić opisuje povezanost porodica Šarić i Đukanović)

"Vijesti" u nastavcima objavljuju najinteresantnije djelove bestselera "Šarić" - kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu", srpskog novinara Stevana Dojčinovića, u izdanju Samizdata. Knjiga se može kupiti u knjižarama Narodne knjige