Primjerak prvog izdanja Šekspirovih drama nađen u Kaleu

Ovo je jedna od najtraženijih knjiga na svijetu i smatra se da vrijedi oko 3,5 miliona funti
55 pregleda 0 komentar(a)
Šekspir, primjerak
Šekspir, primjerak
Ažurirano: 27.11.2014. 14:52h

Primjerak izuzetno rijetkog prvog zbirnog izdanja drama Vilijama Šekspira, Prvi folio, otkriven je u Francuskoj, pošto je ležao zaboravljen više od 400 godina u biblioteci Sv. Omer kod Kalea. Knjiga, koju je slučajno otkrio bibliotekar Remi Kordonije, tražeći eksponate za izložbu o Šekspiru pod nazivom “Anglo-Saxon”, jedna je od najtraženijih na svijetu, i smatra se da vrijedi oko 3,5 milliona funti (5,5 milliona dolara).

"Palo mi je na pamet da bi to moglo biti do sada neotkriveno prvo izdanje Šekspirovih drama, koje je od istorijskog značaja i velike je intelektualne vrijednosti", kaže Kordonije, dodajući: "To je 231. primjerak nađen u svijetu i drugi u Francuskoj".

Kordonije je nakon otkrića kontaktirao jednog od najuglednijih stučnjaka za Šekspira, profesora Erika Rasmusena sa Univerziteta Nevada u Rinu. Rasmusen se, na sreću, u tom trentuku zadesio u Londonu, na istraživanju u Britanskoj biblioteci.

“Bio je veoma zainteresovan za uzorke koje sam mu poslao elektronskom poštom i rekao je da će doći u Kale da pogleda. Identifikovao je prvo izdanje veoma brzo”, kaže Kordonije.

Prvo izdanje Šekspirovih drama priredili su nakon njegove smrti 1616. godine dvojica kolega, Džon Hemings i Henri Kondel. Knjiga je objavljena 1623. godine. Ovo izdanje uključuje skoro sve komade, 36 njih, za koje se vjeruje da ih je Šekspir napisao i gotovo sigurno je zaslužno što je njegovo književno nasljeđe sačuvano.

Međutim, uprkos ukupnom dobrom stanju knjige, nedostaje oko 30 stranica. To neće biti prepreka da se nađe kao centralni eksponat na izložbi “Anglo-Saxon” narednog ljeta.

Tokom 16. vijeka, Sv. Omer je bio dom veoma važnog jezuitskog reda koji je primao katoličke sveštenike koji su bježali pred protestantskim progonom iz Engleske. Prvo izdanje Šekspirovih djela je, pretpostavlja se, u to vrijeme dospjelo u Francusku i bilo u jezuitskoj biblioteci do Francuske revolucije kada je zbirka reda oduzeta i iskorištena kao osnova za javnu biblioteku.

Šekspir je najveći dio opusa napisao između 1590. i 1613. Mnoga od njegovih djela su bila objavljena još za života autora u izdanjima različitog kvaliteta i tačnosti.

Bonus video: