Sudija će od Mitropolije tražiti dokaze o svojini crkve na Kruševcu

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sudija će u nastavku procesa od Mitropolije zatražiti dokaz da je sporna crkva bila u njenoj svojini ili državinoj, odnosno da li posjeduju bilo kakav dokument da je ona u njihovoj svojini ili da su imali pravo na njeno korišćenje
103 pregleda 16 komentar(a)
Crkva Svetog Dimitrija, Foto: Luka Zeković
Crkva Svetog Dimitrija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.11.2014. 12:14h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Danilo Jegdić ponovo će otvoriti glavni pretres u sporu države Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), iako je odluku o tom slučaju trebalo da donese već krajem mjeseca. To je “Vijestima” potvrdila portparolka tog suda Ivana Becić.

Jegdić smatra da nije dovoljno rasvijetljeno činjenično stanje u procesu u kome država od Srpske pravoslavne crkve traži da im vrate crkvu Svetog Dimitrija u naselju Kruševac u Podgorici.

Istovremeno, sveštenici MCP tvrde da je objekat u komplesku Dvorca kralja Nikole oduvijek bio u svojini Srpske pravoslavne crkve.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sudija će u nastavku procesa od Mitropolije zatražiti dokaz da je sporna crkva bila u njenoj svojini ili državinoj, odnosno da li posjeduju bilo kakav dokument da je ona u njihovoj svojini ili da su imali pravo na njeno korišćenje.

Sveštenici MCP Velibor Džomić, Dragan Mitrović i Boris Brajović svjedočili su ranije da je prota Milija Lačković bio starješina te crkve od 1945. do devedesetih godina.

Nakon njega, vođenje vjerskog objekta preuzima Mitrović do 2003. godine, zatim Džomić do 2008. a nakon njega i Brajović, koji je i danas starješina crkve.

Crkva je, prema njihovim riječima, nakon što je Milija otišao u penziju, bila uzurpirana od komunističkih vlasti, koji su je koristili kao magacin-mrtvačnicu.

Bonus video: