Muzej u Bernu nasljednik otetog jevrejskog blaga

U kolekciji su djela za koja se dugo vjerovalo da su izgubljena ili uništena, poput Pikasa, Šagala, Matisa...
56 pregleda 0 komentar(a)
Gurlitova kolekcija (Novina)
Gurlitova kolekcija (Novina)
Ažurirano: 27.11.2014. 12:10h

Švajcarski Muzej lijepih umjetnosti u Bernu odlučio je da prihvati neprocjenjivo vrijednu umjetničku kolekciju njemačkog kolekcionara Kornelijusa Gurlita, ali je dodao da će sarađivati sa zvaničnicima Njemačke kako bi bio sigruan da svaki predmet koji su oteli nacisti bude vraćen jevrejskim vlasnicima.

Njemačke vlasti su 2012. zaplijenile 1.280 umjetničkih predmeta iz Gurlitovog stana u Minhenu, tokom rutinske poreske provjere. U kolekciji su djela poznatih slikara, za koja se dugo vjerovalo da su izgubljena ili uništena, poput Pabla Pikasa,Marka Šagala, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana. Umjetnine je sakupio Gurlitov otac, trgovac umjetninama, koji je bio optužen za prodaju, kako je Hitler govorio, "degenerativne" umjetnosti.

Gurlit je rekao da je ta djela naslijedio od svog oca koji je bio prodavac umjetničkih djela koja su konfiskovali ili kupili nacisti. On je, međutim, mnoga od tih djela zadržao za sebe. Njemački kolekcionar tvrdio je da su umjetnine "nabavljene na legalan način".

Gurlit je umro u maju, a kao jedinog nasljednika označio je švajcarski Muzej lijepih umjetnosti u Bernu. Predsjednik muzeja, Kristof Šeblin rekao je novinarima u Berlinu da je bernski muzej odlučio da prihvati kolekciju poslije dugog i teškog promišljanja.

"Krajnji cilj je bio da se raščisti na koji način bi Muzej lijepih umjetnosti u Bernu mogao da odgovori na dužnosti koje su stavljene pred njega testamentom", rekao je Šeblin.

Gurlit je pred smrt postigao sporazum s njemačkom vladom da se provjeri da li su stotine umjetničkih djela nacisti oteli od jevrejskih vlasnika. Vlasti su navele da je taj sporazum obavezujući i za nasljednike, te je Šeblin naveo da će muzej sprovesti sveobuhvatnu istragu kako bi utvrdio porijeklo djela.

Prema sporazumu koji je muzej sklopio sa njemačkim vlastima, vladino tijelo zaduženo za to pitanje nastaviće da istražuje da li su ta umjetnička djela oteli nacisti, i od koga. Ukoliko se ne utvrde vlasnici, umjetnički predmeti biće izloženi u Njemačkoj, uz pojašnjenje o porijeklu, kako bi "zakoniti vlasnici imali mogućnost da podnesu zahtjev za svoje vlasništvo".

Njemački zvaničnici naveli su da će sva djela ostati u Njemačkoj sve dok ne bude završena istraga, koja će, kako je planirano, trajati i tokom 2015.

Predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder upozorio je da će biti pokrenuta "lavina tužbi" ukoliko to kulturno zdanje primi kolekciju jevrejskih umjetničkih djela ukradenih za vrijeme nacizma.

Bonus video: