Tužioci i sudije mogu za šefove policijie

Zakon konstatuje da policajci od 1. januara više neće obezbjeđivati pravosudne institucije, o čemu je ranije odluku donijela Vlada
2 komentar(a)
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Zoran Đurić
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.11.2014. 06:39h

Na mjesto direktora Uprave policije ubuduće mogu biti izabrani rukovodioci tužilaštava i sudova, kao i same policije, ako imaju dovoljno iskustva i školske spreme.

To je predviđeno izmjenama zakona o MUP-u čiji bi predlog danas trebalo da utvrdi Vlada.

Do sada su za šefovsko mjesto u UP mogli konkurisati zaposleni sa najmanje 10 godina iskustva, od čega najmanje tri godine na rukovodećim pozicijama u državnoj upravi.

Za direktora policije sada, međutim, može biti imenovana osoba koja ima najmanje 15 godina iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na šefovskim pozicijama u UP, sudu ili tužilaštvu. Sadašnji direktor Slavko Stojanović ispunjava propisana pravila.

Uslovi koji su do sada bili propisani za direktora policije ubuduće će važiti za njegove pomoćnike, s tim da i oni mogu biti i sa rukovodećih pozicija u pravosuđu.

Za razliku od ovog zakona, predlozi izmjena propisa za izbor sudija i tužioca daju mogućnost da za ta mjesta mogu kontrolisati samo osobe iz iste branše, zbog čega eksperti Savjeta Evrope, prema saznanjima “Vijesti”, strahuju od zatvaranja pravosuđa.

Nove odredbe Zakona o MUP-u se uvode zbog, kako se navodi u obrazloženju, procesa pristupanja EU. Stroži kriterijumi za izbor šefa policije, njegovih pomoćnika, preciznije obaveze i odgovornosti policajaca, njihove angažovanosti u otkrivanju krivičnih djela i saradnji sa tužiocima,predviđeni su zakonom.

Ubuduće bez prikrivenih policajaca

Prikrivene policijske radnje zamijeniće specijalne, koje službenicima daju široka ovlašćenja. One podrazumijevaju osmatranje, praćenje i postavljanje “klopke”, a mogu se koristiti za istrage, zaštitu bezbjednosti građana i imovine, sprečavanja vršenja i otkrivanja krivičnih djela, održavanja javnog reda i mira, obezbjeđivanja javnih okupljanja...

”Trajanje je propisano na 24 sata neprekidno ili 48 sati sa prekidom, a odluku o korišćenju donosiće pomoćnik direktora.

Do sada su posebne poslove odrađivali prikriveni policajci, čiji angažman je podrazumijevao komplikovanu proceduru: pisani nalog ministra, nakon “obrazloženog predloga direktora i saglasnost policijskog službenika”.

Policija je dobila i on lajn pristup zbirkama podataka, ali i mogućnost da blokira, odnosno sačuva podatke iz kaznene evidencije za pojedina krivična djela, koja se brišu poslije nekog vremena.

Otkaz policajcima i za uslovne presude za korupciju i zloupotrebu službenog položaja

Zakon propisuje otkaze policajcima osuđenima na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci ili za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, bez obzira da li je ona uslovna.

“Ministarstvo, na taj način afirmiše princip borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao jedne od najznačajnijih aktivnosti na putu ka članstvu u EU, te je u tom pravcu potrebno unaprijediti zakonski okvir za borbu protiv korupcije”, navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Otkaz se može zaraditi, kako se navodi u propisu, i zbog teže povrede službene dužnosti, kao što je odbijanje naređenja, omalovažavanje šefa ili tužioca, kao i nedostavljanje imovinskog kartona.

O tome odlučuje ministar, što je i do sada bio slučaj.

Bonus video: