SUĐENJE ZA KOŠLJUN

Vido Rađenović je plakao jer je morao da učestvuje u namještaljci

Radovanović rekao da su za kupovinu zemlje saznali tek kada im je rečeno da duguju porez
231 pregleda 15 komentar(a)
Vido Rađenović, Foto: Luka Zeković
Vido Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2014. 20:24h

Suvlasnik kompanije SP “Luna” Perica D. Radovanović, rekao je da je slučajno saznao da je ta njegova firma od Opštine Budva kupila zemlju na brdu Košljun i negirao da je od tog posla dijelio pare sa Vidom Rađenovićem.

U nastavku suđenja u predmetu Košljun, Radovanović je svjedočeći rekao da su on i drugi suvlasnik Aleksandar Klemenko za sve saznali tek 2011. godine kada im je u Poreskoj upravi saopšteno da SP “Luna” duguje porez za zemljište na Košljunu.

„Tako smo i saznali da se ta zemlja vodi na SP 'Luna'. Ranije smo i ja i Klemenko vadili list nepokretnosti, ali ova zemlja u njemu nikada nije upisana“, kazao je Radovanović u podgoričkom Višem sudu.

Objasnio je da su potom pozvali Vida, koji im je rekao da je zemlju kupio od Opštine, pa prodao Arapima i obećao da će “sve srediti”.

Rekao je da nikada nije saznao detalje o tom poslu: „Kad su takvi poslovi u pitanju, bolje mi je da što manje znam“, pojasnivši da mu se tada činilo da tu nisu čista posla.

Sutkinja Valentina Pavličić, pročitala je svjedoku dio izjave koju je dao u istrazi - Radovanović je tada ispričao da mu je Vido plačući prepričavao kako je preprodao zemljište na Košljunu.

Brdo Košljun

„ Vido je objasnio da je od Prve banke uzeo kredit 1.400.000 eura za zemlju, te da je potom prodao to zemljište. Plakao je i rekao je da je morao. Pretpostavljam da je na njega neko izvršio uticaj sa viših instanci”, rekao je svjedok pred tužiocem.

Vido Rađenović, međutim, pred istim tužiocem u istrazi pričao je da je suvlasnike SP “Lune” obavijestio da će učestvovati u licitaciji zemlje na brdu iznad Budve i da će od tog posla zaraditi 100.000 eura. Klemenko mu je tada, prema njegovim riječima, rekao da uđu u taj posao “ako ja smatram da je to u redu”...

On je tvrdio da je taj novac na ravne časti podijelio sa Radovanovićem i Klemenkom.

Na pitanje suda da pojasni odakle oko 20-30.000 eura koje je ranije dobio od Vida, Radovanović je kazao da je riječ o naplati posredničkih usluga za kupoprodaju nepokretnosti i da je taj novac dobio krajem 2007. ili početkom 2008. godine.

“To je bila provizija koju smo na ruke naplatili od posredovanja u prodaji neke nepokretnosti... što se može provjeriti“, kazao je svjedok.

Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijđenom kupcu - Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

“Nije ovo miting, nego sudnica”

Svjedok Stevan A. Đukić, kazao je juče da je svojevoljno odustao od licitacije za zemlju na Košljunu.

„Moje učešće na licitaciji bilo je isključivo interesno, da ostvarim dobit... Tako sam prvi i iznio ponudu, ali sam isto tako i odustao. Da donesem takvu odluku, niko nije uticao. Ni prije ni poslije toga nijesam o ovome pričao sa Tičićem, niti sa Lazarem. Tada i sada, ovi mladi ljudi koji mogu da mi budu djeca, imaće moju moralnu, partijsku i građansku podršku“, kazao je svjedok.

Sutkinja Pavličić kazala je svjedoku da takve izjave može izreći na nekom mitingu, a ne u sudnici.

Postavljen za direktora, jer je “znao neke ljude i Lazara”

Sutkinja Valentina Pavličić pitala je svjedoka Radovanovića zašto su postavili Vida Rađenovića za direktora kompanije SP Luna, ali nije dobila konkretan odgovor.

Ona je zato pročitala njegovu izjavu iz istrage, u kojoj piše da je “ Vido poznavao ljude na položaju, da je sposoban da uđe među njih, kao i da mu je u opštini Lazar Rađenović”.

Preporučujemo za Vas