Eseji, analize, putopisi

In memoriam posvećen je ljetos preminulom poznatom crnogorskom književniku Čedu Vukoviću
0 komentar(a)
časopis Komuna
časopis Komuna
Ažurirano: 26.11.2014. 11:41h

Iz štampe je izašao novi, trinaesti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine - Komuna, koji donosi interesantne tekstove iz cijele Crne Gore.

Časopis otvara tekst “Surogat stvarnosti i falsifikat ličnosti” crnogorskog reditelja Željka Sošića. U nastavku Komuna predstavlja feljton o putopisu o Crnoj Gori, koji j 1880. objavljen u njujorškom časopisu “Scribners monthli”, a koji je ekskluzivno pripremio i preveo Radoslav Milošević Atos.

U okviru serije tekstova o crnogorskoj istoriji u ovom broju objavljen je tekst Dejana Vukovića o crnogorskoj diplomatiji kao i tekst Novaka Adžića koji podsjeća šta je govorio i pisao britanski baron Edvard Bojl o Crnoj Gori 1925. godine. Tu su i podsjećanja na velikane iz novije crnogorske istorije i navršavanju stogodišnjice od njihovog rođenja - Veljka Vlahovića i Buda Tomovića.

In memoriam posvećen je ljetos preminulom poznatom crnogorskom književniku Čedu Vukoviću. Komuna nastavlja sa predstavljanjem značajnih građevina, istorijskih spomenika i bitnih objekata baštine u crnogorskim gradovima.

Bogati sadržaj Komune donosi i intervju sa Šemsudinom Gegićem, bosansko-hercegovačkimg rediteljem. Časopis zatvara rubrika Biblioteka u okviru koje je objavljen tekst Saše Radunovića, koji piše o prvoj međunarodnoj promociji Komune organizovane u okviru programa XVII Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu.

Bonus video: