ZDRAVIJI ŽIVOT U NAJAVI

Obilježavanje kalorija uskoro obavezno u SAD

Iza propisa stoji uvjerenje da bi kupci možda preskočili dupli čizburger sa slaninom ako bi znali koliko ta hrana sadrži kalorija, dok bi s druge strane restorani mogli početi da prave zdraviju hranu kako bi smanjili broj kalorija
186 pregleda 0 komentar(a)
Hamburger, pomfrit, Foto: Shutterstock
Hamburger, pomfrit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2014. 19:40h

Potrošači u SAD će uskoro znati koliko kalorija će unijeti kada naručuju s menija u lancima restorana, kupuju pripremljenu hranu u prodavnicama, ali i kada jedu kokice u bioskopima.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) najavila je danas dugo odlagano uvođenje "jasnog i upadljivog" obilježavnja količine kalorija na menijima ili proizvodima za kompanije koje prodaju hranu na 20 ili više lokacije.

Proizvođači i prodavci hrane imaju rok do 15. novembra 2015. godine da se usklade s tim zahtjevima.

Novi propisi će se odnositi i na manje prodavnice i bakalnice, pekare, kafiće, dostavljanje pica, zabavne parkove i automate za prodaju. U pravila su uključena i pića.

Iza propisa stoji uvjerenje da bi kupci možda preskočili dupli čizburger sa slaninom ako bi znali koliko ta hrana sadrži kalorija, dok bi s druge strane restorani mogli početi da prave zdraviju hranu kako bi smanjili broj kalorija.

"Amerikaci jedu i piju oko jedne trećine svojih kalorija van kuće i ljudi danas očekuju jasnu informaciju o proizvodu koji koriste", rekla je Margaret Hamburg iz FDA, dodajući da su ta pravila i jedan od načina za borbu protiv gojaznosti.

Ti propisi su uvedeni i pored snažnog protivljenja bakalnica i prodavnica koje su lobirale da pravila o obilježavanju kalorija budu izostavljena iz zakona o reformi zdravstvene zaštite iz 2010. godine.