Irci više ne obraćaju pažnju na crkvu

Promjene su počele sa pop kulturom i kulturom mladih
2 komentar(a)
Kolm Tojbin (Novina)
Kolm Tojbin (Novina)
Ažurirano: 25.11.2014. 18:43h

Zamoljen da ta Tportal prokomentariše veliku transformaciju irskog društva koja se dogodila proteklih decenija, slavni irski pisac Kolm Tojbin objašnjava:

“Promjene su počele šezdesetih godina. Započelo je s pop kulturom i kulturom mladih, a to je uključivalo i velik preokret u percepciji irske tradicionalne muzike koja je odjednom postala prihvatljiva i pomodna. Važna je u svemu i pojava feminizma. Sve to pratio je polagan ekonomski rast, no ključna je i 1973, kada je Irska postala članica Evropske unije.”

Prije toga je Irska bila poznata kao vrlo siromašna i vrlo konzervativna zemlja, pod ogromnim uticajem tamošnje Katoličke crkve koja je svoju poziciju u društvu zloupotrebljavala na razne načine. U međuvremenu su internacionalno poznati skandali oko pedofilije u irskoj Katoličkoj crkvi, ali i zlostavljanju mladih žena koje bi ostale trudne prije braka, o čemu su snimljeni i hvaljeni filmovi poput 'Sestre Magdalene' i 'Philomena'.

Na pitanje “da li je irski napredak obrnuto proporcionalan uticaju Katoličke crkve na društvo”, Toibin kaže: “Ljudi su s vremenom počeli razmišljati samostalno, što je značilo i da su prestali obraćati pažnju na Crkvu, koja je imala i dugu povijest zlostavljanja i neprimjerenog ponašanja u društvu”, naglašava Toibin, i kao ilustracija toga nudi činjenicu da će Irska sljedeće godine održati referendum o otvaranju institucije braka i za istopolne parove.

Tojbin, i sam gej, objašnjava da je “pokret za gej oslobođenje u Irskoj oduvijek imao jaku povezanost s idejom porodice.

Bonus video: