Numanović: Svako od nas nosi odgovornost za rješavanje problema nasilja nad ženama

Područni organi za prekršaje, tokom prošle godine, od 1.129 predmeta iz oblasti ovog Zakona, završili 942 ili 83,43 odsto predmeta što smatramo dobrim rezultatom“, rekao je Numanović
0 komentar(a)
Odbor za ravnopravsnost, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Odbor za ravnopravsnost, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 24.11.2014. 15:01h

Od početka godine do 15. septembra za krivična djela nasilje u porodici donijeto je 87 presuda, od kojih 75 osuđujućih, četiri su odbijene, jedna je obustavljena, dok je oslobađajućih presuda bilo sedam, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Kada je riječ o osuđujućim presudama, Numanović je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, saopštio da su 11 zatvorske, šest je novčanih, 55 uslovnih i tri su mjere bezbjednosti.

"Područni organi za prekršaje, tokom prošle godine, od 1.129 predmeta iz oblasti ovog Zakona, završili 942 ili 83,43 odsto predmeta što smatramo dobrim rezultatom“, rekao je Numanović.

Na sjednici Odbora za ravnopravsnost predstavljena su Mišljena o uticaju potvrđene Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici na zakonske propise u Crnoj Gori.

Konstatovano je da je u Crnoj Gori, u prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama, generalno učinjen značajan napredak u proteklih nekoliko godina na zakonodavnom planu i podizanju svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama.

Od momenta usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici primjećen je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što jasno ukazuje da se Zakon primjenjuje u praksi.

Međutim, Numanović je istakao da problem nasilja nad ženama i nasilja u porodici ne možemo posmatrati samo u zakonodavnom okviru.

"Nasilje nad ženama je problem koji se dešava u privatnoj sferi nečijeg života. To nikako nije privatni problem, već naprotiv, društveni, i svako od nas nosi odgovornost za njegovo rješavanje. Vjerujem da svi dijelimo ideju da smo partneri u ovom procesu i Vlada i NVO sektor i međunarodne organizacije i svaki građanin i građanka. Moramo reći NE nasilju“, naglasio je Numanović.

Ministartsvo je u saradnji sa Delegacijom UN u Crnoj Gori, Misijom OSCE u Crnoj Gori kroz zajedničke projekte realizovalo veliki broj radionica, seminara za različite ciljne grupe involvirane u proces prevencije i zaštite od nasilja u porodici.

Prezentaciju Mišljenja o uticaju Istanbulske konvencije na zakonske propise u Crnoj Gori izložile su Alis Tomas, Šefica Odjeljenja za zakonodavstvo OSCE/ODIHR i Lana Ackar, savjetnica za rodnu ravnopravnost OSCE/ODIHR.

Bonus video: