Šariću 1,3 miliona eura od prodaje Košljuna

Firmi optuženog narkobosa uplaćen novac skinut sa računa firme “SP Luna” Vida Rađenovića
0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
Darko Šarić, Foto: FoNet
Ažurirano: 23.11.2014. 16:34h

Ofšor firma optuženog narkobosa Darka Šarića dobila je 1,3 miliona eura sa računa firme Budvanina Vida Rađenovića u Prvoj banci za navodne konsultantske usluge u preprodaji opštinske zemlje na brdu Košljun, saznaju “Vijesti”.

Istog dana kada je taj novac stigao sa računa palestinskog biznismena Muhameda Rašida u Arapskoj banci na račun Rađenovićeve “SP Luna” prebačen je firmi “Durabilly LLC”, koju je u američkoj saveznoj države Delaver registrovao Šarićev saradnik, Predrag Milosavljević, vidi se u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid.

U finanijskoj kartici se navodi da je riječ o “kupcima iz inostranstva”.

Faksimil registracije Durabili LCC na Šarićevog saradnika

Pred podgoričkim Višim sudom počelo je ove sedmice suđenje za sumnjivu prodaju 27 hiljada kvadrata zemlje gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera Aleksandru Tičiću, Vidu Rađenoviću i bivšoj službenici Prve banke Jelici Petričević za zloupotrebu službenog položaja.

Tužilac tvrdi da su optuženi namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za opštinsku zemlju, da to plati kreditom Prve banke i da se ista parcela po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu - Rašidovoj firmi “Pionir investments”.

Svi osim Vida Rađenovića, koji se brani ćutanjem, odbacili su navode optužbe kao neosnovane. Lazar Rađenović je na suđenju rekao da je ugovor o kupoporodaji zemlje donesen Vidu na potpis iz advokatske kancelarije premijerove sestre Ane Kolarević.

Milosavljević je optužen u Srbiji da je preko nekoliko ofšor firmi, koje je registrovao u Delaveru - uključujući “Durabilly LLC” - za Šarića sa ofšor i računa u Crnoj Gori ubacivao milionske iznose novca od droge u legalne tokove Srbije, radi kupovine nekoliko tamošnjih firmi.

Srpski specijalni tužilac tvrdi da je Šarić stvarni vlasnik tih ofšor kompanija.

Vido Rađenović

Vido Rađenović je specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović u februaru detaljno objasnio kako je Rašidova firma prvo na njegov račun uplatila dva miliona eura za kupovinu zemlje od ugovorenih 11 miliona.

Kazao je i da mu je Svetozar Marović rekao da ostatak neće biti uplaćen, kao i da treba da uzimanjem novog kredita pomogne Prvoj banci. Lazar mu je navodno rekao da time treba da pomogne Maroviću.

Međutim, on je rekao da je bio iznenađen kad je čuo da je kasnije njegovoj firmi uplaćeno i skinuto ovih 1,3 miliona eura. On tvrdi da je nakon toga potpisao ugovor o konsultanstkim uslugama sa osobama čijih se imena pred tužiocem navodno nije mogao sjetiti.

"Nakon izvjesnog vremena, obavijestila me je knjigovođa SP "Luna" Vjera Vujošević da su neke pare u iznosu od 1.300.000 eura došle na račun SP “Luna” i da su isti dan pošle sa računa, pa me pitala o čemu se radi. Ja sam joj rekao da o tome pojma nemam. Ona mi je rekla da pođem u banku i da vidim o čemu se radi jer njoj prethodno nisu htjeli da kažu i da su joj dali neke kopije nečega. Poslije malo više vremena, ne znam tačno jesu li prošli dani ili mjeseci, zvala me je Lela Petričević i rekla mi je da će u Budvu da dođu neka lica. Sigurno mi je ona tada rekla imena, ali se ja više ne sjećam. Rekla mi je da s njima treba da potpišem ugovor o konsultantskim uslugama i rekla mi je da je to vezano za ovaj posao o prodaji ove zemlje u Podkošljunu. U Budvu su došli jedan čovjek i jedna žena, bili su mlađi ljudi i donijeli su ugovor o konsultantskim uslugama koji je bio sastavljen na engleskom jeziku... i ja sam taj ugovor potpisao”, kazao je on pred specijalnom tužiteljkom.

"Trgovao" i 11.000 m2 od FK Mogren

Šarić je u vrijeme prodaje zemlje na Košljunu bio uveliko ušao u posao u Budvi.

Firma Novastar investment, čiji su osnivači firme registrovane u Delaveru, zaključila je u to vrijeme ugovor sa FK “Mogren”, kojim je dobila atraktivni zemljišni kompleks od 11 hiljada kvadata.

Bonus video: