Nije luk jedini krivac, to mogu biti i žvake, meso ili alkohol

Ako izuzmemo sve moguće zdravstvene probleme koji se mogu kriti iza zadaha, postoji i par prilično čudnih izvora
0 komentar(a)
zadah, Foto: Shutterstock.com
zadah, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.11.2014. 15:38h

Zadah iz usta je u nekoj blažoj mjeri normalna pojava kod ljudi najčešće kada su dehidrirani, ali postoji i niz drugih razloga koji su mnogostruko problematičniji. Ako izuzmemo sve moguće zdravstvene probleme koji se mogu kriti iza zadaha, postoji i par prilično čudnih izvora.

Žvake

Pepermint i ostale arome mogu biti prijatne, ali šećer koji se nalazi u sastavu istih djeluje suprotno. Iako mogu biti od pomoći ali na kratko, preporučuje se korištenje žvakaćih guma bez šećera s tim što umjetni zaslađivači kriju druge tamne strane i loše uticaje na organizam, pa ne bi ni sa njima trebali pretjerivati.

Meso

Višak proteina unesenih u organizam, tijelo pretvara u ugljene hidrate jer ne može drugačije da sve apsorbuje, a dodatna pojava koja prati ovaj hemijski proces je otpuštanje amonijaka koji upravo isparava kroz usnu šupljinu u vidu neprijatnog zadaha.

Sušeno voće

Fruktoza je šećer koji nalazimo u voću i kojim je posebno bogato sušeno voće. Zbog toga i zbog doslovne ljepljivosti ovih namirnica na zube, preporučuje se što brže čišćenje prostora između zuba koncem.

Alkohol

Miris alkohola iz usta jeste neprijatan ali to je druga stvar, ovdje se radi o dejstvu na pljuvačku koja se formira kao supstanca bogata prirodnim enzimima koji ispiru bakterije. Kada se unese barem gutljaj alkohola, on sputava proizvodnju pljuvačke što rezultira lošim i neprijatnim zadahom.

Bonus video: