Da li je beba morala umrijeti da bi društvo reagovalo?

54 pregleda 0 komentar(a)
dječja bolnica, Foto: Luka Zeković
dječja bolnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2014. 20:03h

Tema večerašnje emisije Petkom u 8 bilo je stanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Gosti Tine Raičević bili su: Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji, Danko Obradović profesor molekularne biologije na Prirodno Matematičkom Fakultetu i Vesna Rajković novinarka.

Mihajlović je izrazila nadu da će se u narednom periodu nešto promijeniti u zdravstvu.

"Ovo je vrhunac cijele priče i sve što se saznaje prethodnih dana nas sve ostavlja bez riječi, bez teksta i bez komentara, zbog toga što ne možemo da vjerujemo da se dešavaju takve stvari i da je moguće da u 21. vijeku jedna beba umre" kazala je MIhajlović.

"Potrebno je značajno unapređenje stanja i prava pacijenata u tim porodilištima", dodala je ona.

Novinarka Vesna Rajković je kazala da to što se niko od predstavnika iz Ministarstva zdravlja ili Kliničkog centra nije pojavio u emisiji šalje jedna loša poruka.

"Oni nemaju pravo da se obraćaju javnosti na mediji za koji misle da im je prijateljski ili koji im se sviđa," kazala je Rajković.

Profesor Obradović je izenađen da se ovakvi slučajevi i ranije nisu događali.

"Na osnovu dokumenta UNICEF-a ne postoji samo opasnost od infekcija od nehigijene nego mnogo drugih problema koji su ovdje navedeni,a običnim građanima kada čitaju ovaj dokument to nije sasvim jasno", kazao je Obradović

Obradovića iznenađuju ljekari koji u sredstvima informisanja govore da su zapanjeni da se to desilo.

"Oni su mogli da razumiju ono što je napisano u ovom dokumentu UNICEF-a", rekao je Obradović

Rifat Hadrović Viši tužilac u Bijelom Polju saopštio je da formalna istraga još nije otvorena i da je sada u postupku izviđaj predistražne radnje gdje je uključeno Tužilaštvo sa policijom sa kojom imaju izvanrednu saradnju kako u Bijelom Polju tako i u Podgorici i oni prikupljaju sve potrebne dokaze.

Na pitanje kada se može očekivati odluka Tužilaštva, Hadrović je kazao da je još uvijek rano reći kada se može očekivati takva odluka.

Na pitanje kada očekuju nalaze Hadrović je rekao da to zavisi od vještaka za sudsku medicinu i patologa kao i od Centra za mikrobiologiju.

"Tužilaštvo će postupati u okviru svojih ovlašćenja,drugi državni organi će postupati u okviru svojih ovlašćenja tako da se nadam da ćemo izaći iz ovoga", kazao je Hadrović.

"Tužilaštvo je reagovalo odmah po saznanju za ovaj događaj", kazao je Hadrović.

"Mislim da istraga treba da utvrdi šta se stvarno desilo", kazala je Rajković.

"Tužilaštvo nije moglo da zna o ovim događajima dok nije bilo obaviješteno,moglo je da bude obaviješteno samo od zdravstvenih organa,od Ministarstva zdravlja,od Kliničkog centra gdje su dovezene bebe i u prvoj instanci od porodilišta", kazao je Obradović.

Profesor Obradović je kazao da je jako interesantno to što je ovaj slučaj preuzelo Tužilaštvo u Bijelom Polju,a ne neke druge državne instance.

" Majke nijesu dovoljno informisane u porodilištima", rekla je Mihajlović.

Komentarišući sve učestalije slučajeve ljudi koji su imali loša u bolnici Vesna Rajković se zapitala da li je zaista jedna beba morala umrijeti da bi društvo regovalo.

"To je licemjerno. O tome je trebalo pričati prije dvije godine kada je izašao ovaj izvještaj", rekla je Rajković.

"U pitanju je infekcija koja je stečena posle porođaja,a ne dok je beba bila u majci", rekao je Obradović.

Na pitanje da li se može očekivati da će se se neke stvari u zdravstvu promijeniti Mihajlović je odgovorila da će u segmentu koji se odnosi na majku i dijete morati da se promijeni i da se neće zadržati na ovom nivou.

Bonus video: