Višemjesečna akcija i hapšenje zbog sedam građevinaca

900 pregleda 31 komentar(a)
Zoran Brđanin, Foto: Savo Prelević
Zoran Brđanin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2014. 06:55h

Dok je bio šef kotorske policije, Zoran Brđanin pozvao je kolege Aleksu Praščevića i Dejana Iličkovića i pitao da li mogu ubrzati proceduru dobijanja boravišne dozvole za sedam građevinskih radnika angažovanih na izgradnji Sportskog centra.

Zbog toga su sva trojica juče uhapšeni i saslušavani u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Iz policije su tim povodom organizovali konferenciju za novinare, ali na njoj nijesu umjeli da odgvore da li je Brđanin dobio novac za tu urgenciju, kako je uhapšen...

Poslije saslušanja, osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Policija tereti Brđanina da je krajem prošle godine dva puta pozvao Praščevića, kako bi ovaj “posredovao” kod Iličkovića da protiv stranih državljana ne podnose prekršajnu prijavu zbog neuredne boravišne dozvole.

Portparolka Tamara Popović, tvrdi da su krivična djela počinjena u periodu od 29. novembra do 10. decembra 2013.

Prema saznanjima “Vijesti”, tada je bivši direktor zavoda za djecu sa invaliditetom Borislav Kašćelan, pozvao Brđanina i kazao mu da su inspektori za strance zatekli na građevini nekoliko radnika, za koje je procedura odobrenja boravka u toku i zamolio ga da u zakonskim okvirima ubrza proceduru kako bi oni mogli nesmetano raditi...

Drugi put, isto je uradio kada ga je pozvao Aco Kolarević, jer dva njegova radnika nijesu imali dozvolu boravka.

Nejasno je zašto je policijska akcija trajala više mjeseci ako su navodna krivična djela u roku od deset dana.

Brđaninu i Praščeviću se na teret stavljaju krivična djela protivzakoniti uticaj, Iličkoviću zloupotreba službenog položaja.

Brđanin nakon saslušanja nije želio da komentariše hapšenje. Njegov branilac, advokat Goran Rodić, rekao je da je razlog hapšenja njegovog klijenta "jedna prosta i obična stvar".

"To je maltene svakodnevica - da li nekome možemo pomoći da ubrza da i riješi problem... Brđanin je to uradio bez ikakvih zadnjih namjera u smislu nezakonitosti", kazao je Rodić.

Bonus video: