Brđanin: Ne osjećam se krivim, jer nisam kriv

Brđanin je smijenjen sredinom juna ove godine, kada je na njegovo mjesto postavljen Igor Popović
477 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2014. 19:57h

Bivši načelnik kotorske policije Zoran Brđanin i njegovi saradnici - komandir Aleksa Praščević i inspektor za strance Dejan Iličković nakon saslušanja u specijalnom tužilaštvu, pušteni su na slobodu. Njih trojica jutros su uhapšeni po nalogu specijalnog tužioca, a hapšenje je rezultat višemjesečne policijske operacije "Tarifa".

Brđanina, Praščevića i Iličkovića policija sumnjiči da su nezakonitim radnjama omogućili sedmorici stranih državljana da nelegalno borave na teritoriji Crne Gore.

Bivši šef kotorske policije nakon saslušanja nije želio da komentariše hapšenje ni krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

On je rekao da će biti vremena za izjave i da želi da prepusti tužilaštvu da radi svoj posao.

"Ne bih da ulazim u osnovanost krivične prijave. Naravno da se ne osjećam krivim, jer nijesam kriv. Oni su postupak do sada, bar što se tiče tužioca, profesionalno i korektno odradili", kazao je Brđanin. Njegov branilac, advokat Goran Rodić, rekao je da se Brđaninu na teret stavlja dijelo protivzakoniti uticaj, a da je razlog hapšenja "jedna prosta i obična stvar".

"To je maltene svakodnevnica i dio ponašanja svih nas - da li nekome možemo pomoći da ubrza da riješi problem i tako dalje. Kod gospodina Brđanina, kao dobrog policajca, sigurno je bez ikakvih zadnjih namjera u smislu nezakonitosti. On je to detaljno ispričao tužicou", kazao je Rodić.

Na konferenicji za novinare, koja je danas održana u Centru bezbjednosti Podgorica, saopšeno je da su policijske starješine osumnjičene da su počinili ukupno sedam koruptivnih krivičnih djela. Iličković se sumnjiči za dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja, Praščević za dva djela protivzakonitog uticaja i zloupotrebu položaja i Brđanin za dva djela protivzakonitog uticaja.

Portparolka UP Tamara Popović kazala je da policija sumnja da su njih trojica krivična djela počinila u periodu od 29. novembra do 10. decembra 2013. godine.

Aleksa Praščević

Brđanina policija sumnjiči da je u tom periodu, kao načelnik kotorske policije, dva puta od Praščevića tražio da posreduje kod Ilinčića da protiv stranih državljana - G.Z, G.J, S.S, D.O, A.B, B.I. i S.Š. ne podnosi prekršajnu prijavu zbog nezakonitog boravka u Crnoj Gori.

"Sumnja se da je osumnjičeni D.I, u svojstvu inspektora za strance, počinio dva krivična djela zloupotreba službenog položaja na način što nije preduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti i nije postupio u skladu sa Zakonom o strancima, Zakonom o registrima boravišta i prebivališta i Zakonom o prekršajima", kazala je Popović.

Praščevića terete za dva krivična djela protivzakoniti uticaj, koja je, sumnja policija, počinio tako što je na zahtjev Brđanina posredovao kod Ilinčića da ne podnese prijavu za prekršaj, kao ni zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka prema Područnom organu za prekršaje, protiv sedam stranaca.

"Sumnja se da je A.P. počinio i krivično djelo zloupotreba službenog položaja, na način što prema Područnom organu za prekršaje Kotor nije procesuirao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka po zapisniku – prijavi o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju i vozila, protiv fizičkog lica G.Z, koji je inače jedan od sedmoro pomenutih stranih državljana, i pravnog lica sa područja Budve, već je dozvolio da protekne zakonom predviđen rok od 60 dana za pokretanje prekršajnog postupka", kazala je Popović.

Iličković (desno)

Prema informacijama "Vijesti" sedmorica stranaca, zbog kojih su jutros hapšeni Brđanin, Praščević i Iličković, su građevinski radnici. Oni su bili angažovani na izgradnji Sportskog centra u Kotoru, a radili su za potrebe Zavoda za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora.

Zamjenik specijalnog tužioca danas je saslušao i svjedoke - Borislava Kašćelana bivšeg direktora Zavoda i preduzetnika Aca Kolarevića. Popović je saopštila da policija sumnja da je Brđanin na njihov zahtjev pozvao Praščevića, tražeći od njega da posreduje kod Iličkovića da ne podnosi prekršajnu prijavu.

Brđanin je smijenjen sredinom juna ove godine, kada je na njegovo mjesto postavljen Igor Popović. On je sredinom juna 2013. konkurisao za pomoćnika direktora Uprave policije. Brđanin je u dostavljenoj dokumentaciji naveo da je trenutno jedini pripadnik MUP-a Crne Gore sa diplomom čuvene FBI - Nacionalne akademije na kojoj je diplomirao 2012. godine.

Diplomirani je oficir policije, a nakon okončanja Policijske akademije tokom 12 godina službe prošao je sve policijske poslove - od pripravnika, pomoćnika komandira, zamjenika komandira, komandira, pa sve do načelnika kotorske policije.

Galerija

Bonus video: