Spahiću uručena nagrada Evropske unije za književnost

U obrazloženju nagrade za Ognjena Spahića je ukazano na njegovu ove godine izdatu zbirku priča "Puna glava radosti", kao i na ranije objavljene zbirke priča "Sve to" i "Zimska potraga"
56 pregleda 0 komentar(a)
Ognjen Spahić
Ognjen Spahić
Ažurirano: 20.11.2014. 08:31h

Crnogorskom piscu Ognjenu Spahiću uručena je u Briselu nagrada Evropske unije za književnost.

Evropski komesar za kulturu Tibor Navračič na svečanosti dodjele nagrada, čiji je novčani iznos po 5.000 eura, kazao je da je "Evropska nagrada za književnost važan put za uvažavanje bogatstva stvaralaštva i raznolikosti koju daje kultura našeg kontinenta".

"To pokazuje da snaga riječi prevazilazi granice", istakao je Navračič.

U obrazloženju nagrade za Ognjena Spahića je ukazano na njegovu ove godine izdatu zbirku priča "Puna glava radosti", kao i na ranije objavljene zbirke priča "Sve to" i "Zimska potraga".

Poseban akcenat stavljen je na njegov roman "Hansenova djeca" za koji je dobio nagradu "Meša Selimović", a koji je preveden na više jezika.

Pored Spahića, nagradu su dobili i Uglješa Šajtinac iz Srbije, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nagrada Evropske unije za književnost ustanovljena je 2009. godine, a posvećena je najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore.

Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja.

Bonus video: